Конни състезания в Хайредин

0
3481

На 15 април и тази година верни на традицията и инвестирайки без компромис в спорта, кметството във врачанското село Хайредин с помощта на фирма „Братя Лечови“ организираха конни състезания в три дисциплини: прескачане на препятствия, надбягване с бегови коне и надтегляне.

Виж галерия със снимки тук.

Прескоците се проведоха в четири изпитания, като в първото – бърз „Х-паркур“ за деца и неучаствали коне с шест броя препятствия на височина 90 см, се конкурираха петима ездачи. Със сърцати аплодисменти от страна на публиката по трасето преминаха Кристин Иванова и кон Ларсън от клуб „Монтана“, които преодоляха изпитанията за време от 86 секунди и 76 стотни без да съборят нито едно препятствие, но поредицата от отбивания пред препятствията не им позволи да влезнат в класирането. Въпреки това, съдийският състав връчи поощрителна статуетка на тандема заради усилията и демонстрирания хъс. С розетка за чисто преминаване и регистрирано време от 32,48 сек. бяха отличени и 14-годишния кон Мерзух, язден от талантливия Любомир Комитски от село Сираково. А иначе на І място се класира Лоуган Сондърс с кон Каси от клуб „Панорама” – село Буковец, без грешки за време 26,27 сек., следвани от Мариела Орушка с кобила Спейси от отбора на домакините, без наказателни точки за време от 40,42 сек. Трети стана Тодор Рачев-младши с кон Грегори от клуб „Рачев” от село Галиче, който преодоля паркура с 4 наказателни точки за 33,98 сек.

В последвалия бърз паркур за 4-годишни коне и височина на препятствията до 80 – 90 – 100 см участваха седем ездача, а паркура предложи 12 броя. До класиране в призовата тройка стигнаха Валентин Рангелов – I място с кобила Персия Валмонт от клуб „Монтана” за време 65,97 сек., втори стана Олег Горанов с кон Лейди от село Бутан с време от 68,20 сек., а трети – състезателят от Хайредин Марио Руменов с кобила Либерия, който направи време от 71,21 сек. с 4 наказателни точки.

Преди старта на бързия паркур за 5 и 6-годишни коне с височина на препятствията до 110 см, публиката на състезанието вече надхвърляше 5000 души, а аплодисментите им отекваха чак до съседните села. 10 състезатели и 12 коня спретнаха неповторимо изживяване на зрителите, но най-много ръкопляскания заслужи класиралият се на първо място Димитър Николов с кон Ъпстар от клуб „Панорама” от село Буковец, който без грешки преодоля изпитанията за 51,20 сек. Втори се класира съотборникът му Николай Венциславов с кобила Голда също без наказателни точки и резултат от 59,31 сек., а трети стана Денислав Александров с кон Каре от клуб „Плевен” отново без грешки и време от 64,97 сек.

Третото изпитание по регламент бе баражен паркур с коне над 7 години, а препятствията, 12 на брой, вече бяха на височина 120 см. Четвъртото изпитание по прескачане на препятствия: баражен паркур за коне на и над 7 години, с височина на препятствията до 120 см, 12 броя препятствия. От общо 12 стартирали участника до баража с 5 препятствия и височина 130 см достигнаха само 4-ма. Така абсолютно заслужено първото място отмъкна Денислав Александров с кон Каре от клуб „Плевен” с 4 нак. точки (23,22 сек.), следван от ездача Илиян Илиев с кон Данобилс от друг плевенски клуб „Кайлъка” също с 4 нак. точки (24,29 сек.), а трети се класира отново представител на град Плевен – Илиян Илиев с кон Непал с 4 нак. точки за 28,15 сек.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име