Кръвта – пощальон в храненето, дишането и борбата с болестите

0
2895

Кръвта доставя на тъканите кислород, хранителни вещества, хормони, антитела и др. Отнася непотребните вещества, участва в терморегулацията и в имунитета.

Кръвта се състои от кръвна плазма и формени елементи: червени кръвни клетки (еритроцити), бели кръвни клетки (левкоцити) и кръвни плочки (тромбоцити). Еритроцитите фиксират (чрез хемоглобина в тях) и пренасят кислорода от белите дробове към тъканите. Левкоцитите участват в образуването на антитела и в непосредственото обезвреждане на инфекциозни причинители, алергени, токсини и др. Освен кръвоносна система, съществува и лимфна. Двете са тясно свързани помежду си.

Пулсът е основен показател

Съществува общо правило, че колкото е по-едро животното, толкова пулсът му е по-бавен и в покой. Честотата на пулса показва колко удара прави сърцето за 1 минута. При конете е 25–40 удара/мин. За сравнение, при човека е около 80 удара/мин, а при котката – над 160. При хората тренираните спортисти имат по-забавен пулс. Това не се отнася за конете, вероятно защото и бездруго пулсът им е бавен. Но той може бързо да се ускори при стресова ситуация и да достигне до 220–240 удара/мин. При очакване на предстояща тренировка у повечето коне честотата на пулса се увеличава до 48–60 удара/мин. Горещините не променят много пулсовата честота, за разлика от движението. При работа пулсът на животните бързо се увеличава. При движение на конете до леко изпотяване пулсът им се ускорява до 60–70, а при движене до силно изпотяване – до 100 удара/мин. При пълно натоварване обемът на кръвта, която преминава през сърцето за единица време, може да се увеличи 6 пъти.

Патологично пулсът може да е ускорен или забавен

Пулсът се ускорява при повишена температура (при заразните заболявания е един от най-важните признаци), при сърдечни заболявания, при отравяния и при силни болки (вследствие на колики, ставни болести, жлъчни и пикочни камъни). Ако в покой пулсът е над 80 удара/мин, значи страданието на животното е сериозно.

Забавеният пулс означава забавена сърдечна дейност. Може да се наблюдава при някои стомашно-чревни или кожни заболявния, при жълтеница и др. Може да спадне до 20–10, понякога и под 10 удара в минута.

Пулсът се измерва с притискане на показалеца и средния пръст към артерията на вътрешната страна на долната челюст.

Какви показания ни дава пулсът при състезателните коне

При подготовка на състезателните коне основната работа се провежда при пулс не повече от 160 удара/мин. До тази граница мускулите най-рационално използват кислорода. При по-учестен пулс започва да се образува млечна киселина в мускулите, която предизвиква умора в тях.

Честотата на пулса в покой при тренирания кон не се променя. Ако конят ви не е трениран, той може да измине определен път при работен пулс 120–150 удара/мин. Същият кон, ако е трениран, ще измине същото разстояние при пулс 90–110 удара/мин. При всеки кон съществува работен пулс, при който мускулите му работят най-ефективно.

За да узнаете нормата на пулса при вашия кон и как сърдечно-съдовата система реагира на тренировките, трябва постоянно да ползвате кардиомонитор. Чрез кардиомониторите ездачите могат оптимално да подберат алюрите в зависимост от работната честота на пулса.

По време на тренировките за състезания според показанията на кардиомонитора може да се регулира тежестта на работата и да се документира целият процес на тренировката. Ако апаратът дава много високи или скачащи показания, трябва да се провери дали електродите са правилно прикрепени, след това да се огледа конят – повишеният пулс може да е начален признак за напредваща куцота, за мускулен спазъм или за колики.

Кардиомониторът е и ценно дигностично средство, което се ползва от ветеринарните лекари.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име