Шампионатът за тежковози финишира в Кнежа

0
4825

Живописният град Кнежа посрещна 25 коня в пет категории, участници в последното за годината състезание по надтегляне с коне от тежковозни породи. Отличната организация и огромният интерес от страна на публиката станаха действителност благодарение на домакина Сергей Папарашки.

Силно впечатление направи специално ограденото трасе с дължина 25 метра. Правилникът повеляваше 3 минути контролно време и първоначален товар от 1000 кг още в първа категория. При конете със собствено тегло до 500 кг, за класиране в призовата тройка се бореха общо шест участника, а товарът във финалната серия достигна до 1 900 кг. С най-добър резултат и заслужено първо място се разписа кон Вихър на Томас Светлинов от Кнежа, който изтегли товара на разстояние 13,70 м. Само с 1,60 м по-малко изтегли кон Реал на Коце Петров от Ботевград, а на трето място се класира кон Боран от фермата на братя Чиркови от Селановци, който приключи още на 1600 кг.

Втората категория разгорещи страстите между 9-има мераклии да покажат на какво са способни конете им, с първоначален товар от 1 300 кг. След 3 дотоварвания, тежестта достигна до 2 200 кг, като със своите 8 изтеглени метра, кон Торо на Николай Андреев от Златица стана абсолютен победител. Кон Салвадор на Иво Мечев от Кнежа успя да дръпне само 2,25 м и така стана втори. На трето място се класира кон Марти на Киро Миладинов от Ихтиман с резултата от преди дотоварването на 1900 кг.

В групата на конете до 700 кг се явиха четири тежковоза, като победителят от предходната – кон Торо, остана втори, трети се нареди кон Вихър на Върбан Върбанов от Радотина, а първото място спечели легендарната кобила Ина на Кристияна Миланова от Драговищица. Още с появата си на терена, младата собственичка на кобила Ина и дъщеря на известният с конете си Божидар Миланов, предизвика вълна от емоции сред публиката. Тийнейджърката, наравно с баща си, бе водач на коня и много разгорещено съпреживяваше участието на кобилата. Тази категория приключи на 1 900 кг, което автоматично посочи и тежестта на следващата категория – 1600 кг за първи старт.

Виж галерия със снимки тук

До 800 кг се явиха само трима състезатели, които трябваше да си разпределят трите места в класирането, като победителката от трета категория – кобила Ина, се класира втора, трети остана кон Мечо на Явор Иванов от Илиянци, а първи се нареди кон Буби на Николай Андреев от Златица.

В поседната надпревара, която също стартира от 1 600 кг и стигна до 2 200 кг, имаше спорни моменти и пряк двубой между Буби на Андреев и кобила Марая на Ценко Влаховски от Враца. В крайна сметка организаторът Сергей Папарашки взе мъдрото решение да връчи две първи места на двамата участници и едно второ в полза на кон Съни от конюшните на ферма Трохите – село Попица.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име