Да превърнеш конските сили в зелена енергия

0
2072

За пета поредна година, цялото електричество необходимо на Международния конен център в Хелзинки, който миналия уикенд бе домакин на квалификационен кръг от Световната купа по прескачане на препятствия на FEI, бе генерирано от конска тор.

100-те тона тор събрани за 4 дни от конете участници в състезанието са произвели над 150 мегавата зелена енергия.

Системата за преработване на екскрементите и превръщането им в енергия разработена от фирма FORTUM, (международна компания специализирала в производството на ел. и топлинна енергия и рециклиране) посрещна всички енергийни нужди на конния център, включително светлини, табла с резултати и станции за зареждане на телефони. Останалата неизползвана енергия е разпределена към националната мрежа за отопление на домакинствата в района на Хелзинки.

Проектът започнал през 2014 е абсолютно доказателство за силата на конската тор като благонадежден източник на възобновяема енергия, не само за конните състезания, но и за общността като цяло.

„Тази система притежава огромен потенциал за държавите с голям брой конска популация и е алтернативата, която може да замени изкопаемите източници на енергия“ – споделя за медиите вицепрезидентът на FORTUM Анси Паалнен.

„Енергията която може да се произведе от торта само на два коня може да осигури отоплението на едно домакинство за цяла година и едновременно да намали вредните въглеродни емисии с почти 200 кг на тон тор“

„Хелзинки скача на зелено“ е инициатива, която има за цел да направи спортното събитие в най-екологичното такова в света. Тя включва още рециклиране на хартия и намаляване на нейното ползване, употребата на екосъобразни практики за доставка и природосъобразно хранене.

Станции за зареждане на мобилни телефони

Електро и топло централата в Järvenpää, която се намира извън Хелзинки, доставя енергия на 1 250 домакинства в района и електричество към националната енергийна мрежа.

Президентът на международната федерация по конен спорт Ингмар Де Вос сподели, че инициативата на Хелзинки не само внася допълнителна стойност към конния спорт, но и доказва, че използването й в по-широки рамки допринася за опазването на околната среда.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име