Dacia Duster – код червено

0
1559
Любимимият ми автомобил с цвета на любовта и с нов бензинов турбомотор

Супер всъдеходът на Dacia – Duster в лимитирана серия Red Line, създаден специално за ценители, вече се предлага на пазара с новия 1,3-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател със 150 к.с. Интересна подробност е закодираният в обозначението TCe 150 мотор с турбокомпресор, разработен съвместно с Daimler. Новият бензинов двигател се комбинира с 6-степенна механична скоростна кутия, а задвижването може да бъде с предно предаване или със задвижване на всички колела 4×4.

Червеният всъдеход ускорява от 0 до 100 км/ч  за 10,4 секунди и точно толкова му е необходимо, въпреки големият си ръст, за да „вдигне“от 80 до 120 км/ч. Новият бензинов турбодвигател бързо достига високи обороти и работи отлично във всички работни режими. Освен по-динамичен и мощен, новият бензинов двигател на Duster е и по-икономичен. При умерено и разумно темпо от 90 – 110 км/ч под 2000 оборота, любимият ми Duster ми отвръща с невероятните 5,00 л/100 км. По аутобана и при разрешените 140 км/ч разходът скача незначително на 6,7 л/100 км. В града обаче, в ритъма на „газ – спирачка“ разходът отива на сериозните 7,0 л/100 км.

Чудна продобивка с мисъл за живеещите в града е оборудваният с филтър за твърди частици нов двигател, който отделя едва 155 г емисии на CO2.

В лимитирана серия, наречена Red Line, поради ексклузивния червен цвят Red Fusion, освен в червено, моделът се предлага и в още един нов светлосив цвят Highland Gray. Серията Red Line има червени акценти в екстериора, сред които и червени елементи в страничните огледала и праговете, по въздуховодите на климатика, около скоростния лост, по тапицерията на седалките. Червен акцент има дори и в центъра на новите 17-инчови алуминиеви джанти.

Лимитираната серия е оборудвана с полезни технологии, повишаващи спокойствието и безопасността на водача и пътниците. Кросоувърът разполага с изглед за водача от  четири камери, позволяващи обзорен поглед около автомобила от всичките му страни. Към оборудването спада още: карта за безключов достъп и бутон за стартиране, автоматичен климатик, заден парктроник, система за следене на обекти в сляпата точка и мултимедийна система Media Nav Evolution с възможност за свързване на смартфони, съвместима с Apple CarPlay и Android Auto.

При Duster със задвижване 4х4, мониторът предлага компас и известява в реално време водача за ъгъла на наклон на колата. Системите за контрол при спускане и  потегляне под наклон са невероятно удобство при шофиране по стръмни терени. Цената на новата Dacia Duster Red Line с бензиновия турбомотор и предно предаване започва от 32 790 лева, а версията със задвижване 4х4 струва минимум 36 790 лева.

Технически характеристики

  • Dacia Duster TCe 150 4х2 Red Line
  • 1,3-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател
  • 6-степенна механична предавателна кутия
  • 150 к.с. максимална мощност при 5250 об/мин
  • 250 Нм максимален въртящ момент при 1700 об/мин
  • 10,4 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 200 км/ч максимална скорост
  • 6,9 л/100 км среден разход на бензин
  • 155 г/км емисии на СО2
  • 32 790 лева цена на модела

Текст и снимки: Екатерина Дончева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име