Автомобилно състезание превзе болница „Уни Хоспитал”

0
1253

Първото в света състезание по майсторско управление на автомобил с приложен характер за онкоболни пациенти и техните лекари, се проведе в болница МБАЛ „Уни Хоспитал”, Панагюрище.

При изключителен интерес от страна на публиката – роднини, приятели, журналисти и жители на града, на централния паркинг пред болницата се разгоряха истински спортни страсти. Състезанието „Победители“ е част от стратегическата инициатива насочена към пациентите, техните близки и приятели. Целта е болните да се превърнат в истински шампиони и победители без да променят драстично стила и качеството си на живот по време на лечение.

Безкомпромисен съдийски състав следеше за прецизното изпълнение на задължителните елементи при майсторското, които бяха паркиране под 90 градуса с движение на заден ход, напречно паркиране, слалом, успоредно  паркиране и “финал на кантар”. Участниците се състезаваха за време, като за всеки съборен конус се добавяха по 10 наказателни секунди. За пропуснат цял елемент наказателното време ставаше 20 секунди.

Майсторското управление се изпълняваше с два модела на Skoda – новата Scala и задвижващата се на метан Octavia Combi CNG. Вносителите на чешката автомобилна марка – ЕураТек, като спонсори на проявата бяха подсигурили и предметни награди за участниците.

В първото упражнение – майсторско управление на Skoda Scala 1.0 TSI (115 к.с.) с 6-степеннна механична скоростна кутия се включиха 9 състезатели, а при шофирането на по-дългата и по-голяма Skoda Octavia Combi 1.5 G-TEC с автоматична 7-скоростна трансмисия се записаха 8 майстори на волана. Страстите се нагорещиха до червено в продължение на близо двучасово пилене на гуми по трасето. Шампионски амбиции завладяха пилотите-аматьори. В крайна сметка на трето място в класа на пациентите се класира Даниела Джонкова, втори остана Емануел Дончев, който отстъпи първото място на Цветан Колев с едва 12 секунди. В класа на подкрепящите на трето място се класира д-р Захари Захариев, втори се нареди Тодор Бургунджиев, а на най-високото стъпало се изкачи Красимир Кръстев. Мотото на състезанието беше – „Победители”. Призьорите получиха купи, моторно масло и течност за чистачки  от спонсора Димитър Колев – Шумен. Мария Дънкова направи и изпече бисквити – сладки изкушения за всички гости.

Състезанието получи подкрепа от Командерия Княз Борис І на Ордена на рицарите тамплиерите на Йерусалим в България, както и от автомобилните журналисти членуващи в Прес-авто клуб „България”. След финала на партньорската битка по трасето в заключително слово д-р Росица Кръстева, като началник  на Онкологичното отделение към „Уни Хоспитал“ и главен организатор на идеята за състезанието заяви, че началото на серия от събития е положено и занапред лекари и пациенти ги очакват още много предизвикателства под мотото „Победители”.  Тя лично благодари на колегата Виктор Узунов от ТВ предаването „На скорост“,  за енергията и креативността, с която организира практическото провеждане на надпреварата. С чаша шампанско, кетеринг и торта приключи вълнуващото автошоу в двора на уникалната болница „Уни Хоспитал”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име