60 години MINI – вчера, днес и утре

0
892

Истински евъргрийн сред автомобилите, превърнал се в икона за поколения наред, не само на стария континент. Днес MINI разказва с гордост своята 60 – годишна история. Тази година най-популярната английска кола празнува 60 успешни десетилетия. Време, през което в света са се случили изключителни събития, в част от които MINI успява не само да се разпише, но и да остане завинаги като най-влиятелна кола на 20 век.

Историята на МINI e интересна, дори от гледна точка на това, че първата година от създаването на автомобила въобще не е успешна за модела. През 1959 година, кагато Алек Исигонис представя своето автомобилно творние на широката публика, колата се продавана под две имена – Austin Seven и Morris Mini-Minor. В началото на 1962 г. Austin Seven се преименува на Austin Mini и малко по-късно Mini става самостоятелна марка. Истината е че автомобила няма еквивалент и завладява духа на хората по целия свят.

В чест на юбилейните 60 години емблематичен дизайн и вълнуващо усещане от шофирането, представителството на MINI в България – BMW Group „почерпи“ журналистите с уникален колекционерски класически модел MINI във версия Cooper и с тест на невероятнияте MINI 60 Years Edition с три и пет врати. Новите модели са съчетали както богатото наследство от миналото на марката, така и характеристики от динамичното ни съвремие.

Рожденият ден на MINI, ще се усети и на предстоящия международен автомобилен салон в столицата, който стартира на 12 и ще продължи до 20 октомври. На щанда на BMW Group посетителите ще имат възможността да се запознаят отблизо с възможностите на електрификация при моделите MINI във варианти hybrid и plug-in hybrid.

На щанда на MINI, за първи път пред българска публика, ще застане най-мощното разрешено за ползване по обществените пътища MINI John Cooper Works Clubman. При модела, въведен в производство от месец август, четирицилиндровият турбодвигател с мощност 225 кВт/ 306 к.с. осигурява ненадмината динамика в премиум компактния сегмент. При новото MINI John Cooper Works Clubman изключително мощният двигател серийно се комбинира с нова осемстепенна трансмисия Steptronic Sport, и още:  механичен блокаж на диференциала на предния мост, система за задвижване на четирите колела ALL4, специфично окачване, както и допълнителни модификации за подсилване на структурата на каросерията и свързването на двигателя и компонентите на окачването. Така състезателното усещате в стил John Cooper Works достига до напълно ново измерение, а екстремната радост от шофирането при индивидуалния модел с шест врати се издига до предизвикателно динамично изживяване.

По време на Автомобилен Салон София 2019 марките BMW и MINI ще предлагат и най-добрите условия за покупка през 2019 г. Сред тях са подкрепа за обратно изкупуване на настоящ автомобил, BMW и MINI Mobile care, удължена гаранция до 4 г. или 200 000 км, BMW Service Inclusive за 5 г. и 100 000 км за BMW и 5 г. или 60 000 км за MINI. Гъвкави финансови условия и лихви започващи от 0,99%.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име