Кола на годината пътува с над 5000 коня

0
1408
Над 5000 конски сили щурмуваха маршрут от 550 километра и спретнаха първия мобилен автосалон за два дни из България.

29 нови и актуални модели на 28 марки, които в центъра на Стара Загора станаха 31, се представиха по най-блестящия начин в първия мобилен автосалон, организиран някога в България. Инициативата е на пишещите братя по перо от Прес Авто Клуб „България“, които по традиция не са организатори, а консуматори на подобен род тестове в страната и чужбина.

Този път армията от автомобилното журналистическо войнство не само не бяха конкуренти в дописките си по повод събитието, а нещо повече – бяха организирана, стегната и единомислеща армия, готова да щурмува с професионална информация и много емоция всеки клиент и посетител на подвижния автосалон. По стара традиция, автоизложенията канят хората да дойдат в големите градове при автомобилите, за да се запознаят с новостите в бранша. Този път обаче, инициативата на медиите обърна нещата в полза на тези, които нямат възможността да присъстват на реален автосалон и да се докоснат до най-новите технологии в света на автомобилите.

Именно това се случи в края на септември, когато 29 автомобила се насочиха от София към Стара Загора, преминавайки през Казанлък и финиширайки в Челопеч. Така керванът от лъскави лимузини, автомобили 4х4 и пикапи дефилира при желаещите да се запознаят с тях. Там където живеят и работят хората, където се разхождат с децата си и пият кафе. Така феновете и бъдещите клиенти успяха да разгледат, докоснат, седнат в купето и да се консултират с хора, за които автомобилите са не само работа, но и страст.
„С това автошествие и изградените на места импровизирани автосалони, ние на практика демонстрирахме с какво всъщност се занимаваме. Нашата работа е точно това – да представяме реалните качества, плюсовете и минусите на всеки нов модел, за да могат хората да взимат правилни решения и да правят верен избор. Пренасяме информацията и споделяме впечатленията си с читателите, зрителите и слушателите, чрез нашите публикации, материали и предавания. Сега избрахме друг подход, ние бяхме активната страна – взехме колите, обиколихме половин България, спряхме сред хората.“ Това споделя за инициативата председателя на журналистичекия клуб Борислав Цаков.

Автосалонът на колела стартира от модерния офис-комплекс на фирма „Лазурит 94“ в София – представителство на боите Glasurit на BASF. От там флотилията с лъскави коли премина през „Неолитното селище“ над село Чавдар, от където се разпространиха и първите репортажи със снимки и видео материали. Фейсбук мрежата се пръсна от невероятни кадри с автомобили. Докато керванът прекоси Панагюрище и стигне до АМ „Тракия“, в интернет пространството вече цяла България знаеше какво се случва с обиколката „Кола на годината пътува“.


В Стара Загора никой не очакваше, че иницитивата ще има подобен успех. В сърцето на градската градина, салонът предизвика небивал интерес и стотици жители на града се стичаха до тъмно по алеите в парк „V октомври“, за да разглеждат и питат за модерните автомобили. Някои дори си тръгнаха с награди от всички марки, чрез отговори на въпроси от викторини и най-вече с добро настроение от събитието, превърнало се в празник. Същото се случи на следващия ден в Казанлък, а после и в община Челопеч. Това са трите общини, които веднага прегърнаха идеята и по този начин съдействаха да създадем практични възможности и приятни емоции за местните жители.
Гориво от най-високо качество за мащабния тур осигури дългогодишния партньор на конкурса „Кола на годината“ – MaxxMotion за колите и VIVA CAFE за нас, допълнени от превъзходни топли гурме сандвичи. За да имаме достатъчно енергия в тази напрегната програма се погрижиха и кроасаните PAIN D’OR.


Кола на годината пътува, е инициатива, която ще покаже още по-голяма мощ в своето следващо издание догодина. Дотогава обаче, журналистите от Прес Авто Клуб България ще изберат колата на година за 2020 след поименно гласуване през януари.
В обиколката се включиха модели от марките: Peugeot, WV, Mitsubishi, Nissan, Renault, Dacia, MINI, BMW, Citroen, Honda, Skoda, Mazda, Alfa Romeo, FIAT, SsangYong, Isuzu, Great Wall, Ford, Mercedes, Suzuki, Тoyota, Jaguar, Range Rover, Volvo, Ford, Аudi и Lexus.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име