Жребецът Аглер стана шампион за 6-ти път

0
4091

Легендарният жребец  Аглер с известното в цяла България тавро с № 285, стана шампион на породата Хафлингер за шеста поредна година от общо 8 издания на годишното национално изложение за коне от породата.

Стремглавата  си кариера на дългогодишен шампион Аглер разви откакто е собственост на Николай Колев от село Коняво, който от своя страна е съорганизатор и домакин на последните издания на изложението. Основен организатор на проявата е Националната асоциациа по къноведство (НАК), която и определя регламента за присъждане на годишните награди при различните породи коне, отглеждани и развъждани у нас.

На събитието, което се проведе на 5-ти октомври, в подножието на Конявската планина, на зелената морава пред известното крайпътно заведение и магазин „Дървената къща Стражата“ (на пътя София – Кюстендил) се представиха 8 коня – участници от русогривата порода. След оценяване по 6 показателя от експертното жури, водено от зооинженер Владимир Владов от НАК, до финал стигнаха 4 кончета, които си разпределиха наградите.

Бъдещите стопани на породата

В категория подрастващи млади женски кончета спечели Калина, собственост на Тервел Минковски. При младите мъжки кончета първото място грабна Ариал на Румен Димитров. При кобилите–майки с шампионската лента окичи гърдите си кобила Бони, собственост на Георги Колев. Аглер пък спечели при жребците и така стана носител на престижното отличие за шеста поредна година. Аглер е и водач на най-голямото стадо отглеждано у нас от порода Хафлингер, който се отглеждат от фамилия Колеви в Конявската планина.

По традиция националното изложение и тази година започна с  празничен водосвет отслужен от отец Даниил от Кюстендил, а за празничната атмосфера се погрижиха певците и танцьорите от ансамбъл „Партньори“.

Галерия със снимки тук

Подробности за породата тук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име