Тройна победа в Гранд При и грамада от купи и медали за България от Атина

0
4575

Изминалият кръг от Световната купа Дивизия II в Атина, който се проведе през уикенда (26, 27 и 28 юли), ще се запомни с доминиращото българско присъствие в лицето на нашите мъже в дисциплината прескачане на препятствия и с армадата от призови места.

CSI2* Grand Prix 145 cm. Longines Rankings: 1во място Ангел Няголов със Санваценто, 2ро място Ивайло Бонев с Нимбус, 3то място Антон Дацински с Джесика

За първи път български ездачи окупират първо, второ и трето място на състезание от подобен 5-звезден ранг, в изключителна конкуренция с топ ездачи от Норвегия, Португалия, Испания, Полша, Унгария, Румъния и Гърция. „Не помня друго Гранд При, в което само българи да са на стълбицата“, коментира безпрецедентния успех вицепрезидента на Българската федерация по конен спорт (БФКС) д-р Крум Рашков. На Гранд При 2 звезди с височина на препятствията 145 см, спикъра на състезанието не се умори да произнася името на България: I място за Ангел Няголов със Санваценто, II за Ивайло Бонев с Нимбус и III за Антон Дацински с кобила Джесика.

С най-много купи и класации в различните изпитания се разписа нашият състезател Ангел Няголов, който участва с три коня. В надпреварата при младите 5, 6, и 7-годишни коне с височина на бариерите от 120, 125 и 130 см, във всички дни на състезанието българските състезатели Пламен Радославов и Аспарух Атанасов си размениха по няколко първи, няколко втори и едно трето място.

Пламен Радославов с Касай

В отборната битка, където с разлика от 4 наказателни изтървахме петото място и станахме седми, се представиха: Ангел Няголов с кон Чакотаго, Руслан Петков с Ен Воуг, Антон Дацински с Бамби и Ивайло Бонев с Каунт Ебъни. Четиримата завършиха общо с 28 наказателни точки в двата манша, което им донесе седмо място и 8312 евро от наградния фонд. Първото място заеха ездачите от Норвегия, които завършиха без наказателни точки и прибраха близо 65 000 евро от наградния фонд.

Руслан Петков с Ен Воуг

За отбелязване е чистия паркур на Руслан Петков в едно от общо трите Град При-та, които се проведоха в рамките на състезанието. С 2 наказания той остана шести в класирането, но за сметка на това, Няголов отмъкна поредното първо място в същия паркур.

CSIO5* FEI World Cup of Athens 140-160 см. 1во място Ангел Няголов с Кондарко

Химнът на България не спря да звучи през всичките дни на Световната купа в Атина

Това коментират българите, присъствали на надпреварите, а броя и тежестта на отличията, за втори път през този месец, показва високото ниво на българските ездачи. Броени дни след като 14-годишната Ая Митева грабна историческия бронзов медал при децата на Европейското в Холандия, ето че успехите продължават.

Д-р Крум Рашков
„Годината на подрастващото поколение“

Така определя до момента 2019 година, д-р Крум Рашков в специално интервю за EzdaPress.

Всички тези награди, освен повод за гордост, не са ли и момент за осмисляне на случайностите или закономерностите?

– Тази поредица от успехи за България в конния ни спорт е повече от закономерност. Всичко се дължи на натрупаните с времето нови елементи в подготовката и организацията. Много преди подвига в Холандия и безапелационния успех в Атина, аз ще се върна назад във времето на Балканския шампион в Житница преди две години. Там българските деца станаха шампиони и дадоха сериозна заявка за бъдещето, което в момента се претворява в реалност.

Балканиада по прескачане на препятствия, Житница 2017

Те натрупаха опит. Проведените курсове с експерти от Международната Федерация, новите методи на обучение от страна на федерацията, в които самите състезатели от всички възрастови групи – мъже, жени, деца и юноши получиха нови виждания, са част от процеса на усъвършенстване на спорта, които дадоха резултат. Тук дори ще спомена и курсовете проведени за съдии и стюарди. Всичко това вдига общото ниво на всички участници в процеса конен спорт. Дори организираната Купа за деца в рамките на Световната купа в Божурище повлия положително на подрастващите състезатели. Всичко това оказа влияние на психиката, на рутината, на самочувствието на децата, които помните спечелиха първото място. Така че, Холандия и бронза са причинно следствена връзка от екипен труд на родители, треньори, ветеринари и съмишленици. Мога да обобщя, че 2019 е годината на подрастващото поколение.

Ето че от Холандия победната ни щафета продължи и в Атина. Можем ли по трудност да сравним Купата в Божурище с тази в гръцката столица ?

– Първо разликата от Атина 2018 и Атина 2019 е много голяма. Тази година Атина е финал на Дивизия 2. Дивизия 2 е разделена на 4-ри групи. В нея участваха държави като Норвегия, с които до сега ние не сме се сблъсквали. Не сме скачали в една група с Полша, Испания и Португалия. Нивото е различно в уклон към по-силна и различна конкуренция, която ние до момента не познавахме в лицето на техните топ ездачи.

Какво предстои, като участия на наш и чужд терен през лятото ?

– Предстои ни още едно Европейско първенство в дисциплината издръжливост. След една седмица отборът заминава за Англия. Помните миналата година станахме пети на континента. Сезонът по прескачане на препятствия продължава. Само след 3 дни е Държавното първенство за деца и юноши в Царацово. Там ще видим и нивото на подготовка на жените в дисциплината, защото предстои и още един Балкански шампионат в Истанбул през втората седмица на септември. След тези резултати на децата в Холандия, вече имаме ангажимент да затвърдим нивото си и място за отпускане няма. Предполагам, че там мъжете няма да отидат с първите си коне, а с вторите си. Предстои ни и участие в дисциплината отборното. Отделно от това ни предстоят състезания по обездка.

CSIO5* Longines Grand Prix of Athens 160см. Longines Rankings. 5то място Ангел Няголов с Чакотаго

Тъкмо за обездката щях да питам и за снимката обиколила социалните мрежи на състезателки ни в дисциплината, които се открояваха с много елегантен стил. Поздравления за новата визия!

– Вероятно визирате участието на България в Сан Джовани, Италия, където се проведе Европейски шампионат по обездка. Да, постарахме се. От тук насетне ще е така. Стилни, стройни, елегантни, със самочувствието на победители. Тук подобно на конкур ипика трябва да извървим пътя си. Това бе първото ни участие на Европейски шампионат за деца. Преди няколко месеца аз лично имах среща с родителите и треньорите на децата в обездката, за да обединим усилия в подготовката и представянето им. Ситуацията е такава, че трябва взаимно да си помагаме. С ръководството на отборите разписахме амбиция за участие в Еврошампионата, като родителите поеха ангажимент за взаимодействие. Първата помощ дойде от конната базата в Ихтиман, където се проведоха два безплатни лагера. Един от родителите – д-р Петьо Бразоев осигури 16 000 лв., с които веднага след Балканиадата българските състезателки останаха на подготовка в Италия. Останалото пое БФКС. В Италия, за съжаление, нямахме ветеринарен доктор в екипа и този факт ни коства много. Този случай ще е обеца на ухото ни. Останахме от 4 с 3 състезателки. Важното е, че бяхме там и участваха. На всички скептици ще припомня, че така трупаме опит. Да не забравяме, че докато стигнем до Холандия участвахме в четири Еврошампионати без да вземем медал. Това е пътя в спорта.

Ая Митева

Да се надяваме ли, че срещата по повод голямата победа на Ая Митева с министър Кралев е известен ангажимент от страна на министерството към конния спорт ?

– Категорично! Убеден съм първо в моралния, а сетне и във финансовия дивидент за бъдещото развитие на спорта ни от тази знаменита победа. По принцип никой не иска да влива пари в губещ спорт, това е философия не само на министерството, но и държавна политика. Всички знаем, че за България по света се чува преди всичко от спортните ни постижения.

Каква ще е първата грижа на БФКС оттук нататък ?

– Юношите. Много е голяма разликата като период между Деца и Юноши. В пряк и преносен смисъл скока е твърде голям. Височините на препятствията по регламента на ФЕИ води до рязък скок, който децата трябва да направят за преминаване в следващата възрастова граница. Детско – юношеския сектор в момента ни е слабостта. Тук трябва усърдно да поработим.

Министър Кралев уведомен ли е за тройната ни победа и купите от Атина ?

– Днес ще бъде уведомен, защото това става с протоколи, които се внасят в Министерството.

Медиите уведомени ли са ?

– Ще бъдат уведомени.

За финал ?

– Апетитът идва с яденето. Взехме бронз от Европейско, направихме фурор в Атина, тепърва има много състезания по календар. По принцип, трябва да си призная, че международните състезания не са достатъчни, но това е още една насока в която ще работим.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име