Готови за зареждане на RENAULT KANGOO Z.E.

0
2583

Първият напълно електрически ван на Renault, с автономен пробег от 270 км по стандартите на NEDC*, прави това постижение по градски маршрути със скорост до 50 км/ч, под съпровода на безшумния двигател, който отвреме навреме припява, като тролей. Най-важното на фона на тази тишина е числото 0 при показателя за вредни емисии, от където идва и съкратеното име на модела Z.E – Zero emission (0 емисии).

Моделът се предлага с две дължини, с 2 и 5 места във три версии: KANGOO, KANGOO MAXI и пътнически вариант на удължената версия MAXI с 4+1 места. Renault KANGOO Z.E е с напълно модулна конструкция и осигурява товарен обем до 4,6 м³ и полезен товар от 650 кг.

Версията на салона с пет места (на снимките) с четири врати, две от които плъзгащи се, осигурява полезен обем от 2,4 м³, а само с едно движение за сгъване на задните седалки, може да превози дълги и обемисти предмети или товар до 3,6 м³. Задните врати се отварят на 180 градуса, а лявата е значително по-голяма от дясната за бързо и удобно товаро-разтоварване. Отделно версията на салона с два реда седалки се ползва с данъчен кредит за товарен автомобил.

Много по-интересно от оборудването, което е на супер ниво, са задвижването и зареждането, така че да се подчини мощността, а наличната енергия да се използва по-най рационалния начин. Шофирането с Renault Kangoo Z.E. е точно като да яхнеш непознат кон. Трябва време за напасване към двата режима на движение.

Комбинацията от нова батерия с капацитет 33 кВтч и новия електромотор Renault R60 с мощност 44 кВт (60 к.с.) прави първия електромобил, който намалява консумацията на енергия, използвайки термопомпа за отопление и климатизация.

При обновеният електромобил се използва два пъти по-мощно зарядно устройство от ново поколение. То е монофазно, AC, 7 кВт (32 A, 230 В) и съкращава времето за пълно зареждане до по-малко от 6 часа. Батерията при нужда, може за час пък да се дозареди за пробег от около 35 км.

Тръгвам с напълно заредена батерия, но още на първата дълга права с много газ, разбирам, че ми трябва формула. Заигравам се с ускорението. Въобще не се налага да ползвам спирачката. При отпускане педала на газта, мигновено намалява и скоростта, а автомобилът започва да спира. В същото време, обаче по наклон електрическото KANGOO започва де се отблагодарява за проявеното търпение и пробега се увеличава. Формулата е в умереното изкачване на стръмни пътища и умелото боравене с газта при спускане. Изводът е, че 20-те минути разлика, с които бих стигнала по –рано с дизелов или бензинов двигател не са по-големи от приноси ми за чиста околна среда и невероятно евтиния ми транспорт.

В града аксиоми не са ми нужни. С първата си „езда“ с KANGOO Z.E. направих столичен тур за около 50 км, отскочих до ботевградското село Литаково, а следобед отхвърлих още работа и в Сливница. Шофиране по всички ограничения, а по магистралите се наслаждавах на разкошните 90 – 110 км/ ч. Удоволствието да заредя, докато пия кафе за около 30 минути, се случи на безплатната електрическа станция на Била – Люлин.

В следващите два дни от теста бях по-смела и сигурна в темпото си и направих София – Кюстендил – Белчим Баня – София със зареждане в домашна мрежа през нощта. Е, какво му трябва на човек ? Електрически автомобил и електрическа мрежа !

При стандартно зареждане, от стенен Wallbox или обществена зарядна станция, можете да заредите напълно Renault KANGOO Z.E. за 6 до 9 часа, в зависимост от наличната мощност. В случай, че работният ви ден се редува с престой, в тези моменти може да зареждате така, че да си осигурите някой и друг километър отгоре от специалните електрически станции, а в случай, че наблизо няма такава, то стандартен стенен контакт от 220V също би ви свършил работа. За пълно презареждане от такава мрежа, обаче ще са ви необходими 10 до 12 часа.

Най-дългото Renault се оказва KANGOO – O O 

Визията е типична за работен автомобил, от който се очакват не толкова аплодисменти, колкото резултати и приходи за чиста печалба. Черна маска на фаровете, забележима емблема, хромирани лайстни. Отделно клиентите могат да поръчат допълнителни аксесоари за външно и вътрешно оформление.

В купето е просторно, защото това е зоната за влизане-излизане, потене, преобличане, свързване, разговори, писане. Всичко е измислено и е на разположение: ергономичното арматурно табло, хармонично интегриранат мултимедийна система с опростени функции. Пред погледа на водача е голям сензорен екран, съвременни интерфейси, Bluetooth, USB и AUX IN, гласово разпознаване, бърз достъп чрез бутоните вградени в кормилната уредба до CD, радио и MP3-плейъра.

За да знае водача във всеки един момент с колко енергия разполага, KANGOО Z.E. има оптимизатор на горивото, разположен зад волана, който показва пробега, а също така дава текуща информация дали изразходвате или възстановявате енергия.

Салонът предлага практични и интелигентни отделения за различни вещи. Върху арматурното табло например има леснодостъпно място за бележници формат А4 и малки предмети. Един преносим компютър се побира безпроблемно в широката 15-литрова жабка, а широкият и дълбок рафт на тавана, над предното стъкло, осигурява допълнително място за съхранение. Отделно под средния подлакътник се намира друг голям контейнер за вашите лични вещи.

Удобството на автоматичната скоростна кутия

Благодарение на автоматичната скоростна кутия, шофирането на Renault KANGOO Z.E. е спокойно и гъвкаво. Шофирането е без стрес и напрежение, в пълна тишина и комфорт, като същевременно ползвате лекотоварен автомобил с истински товарен капацитет. Към това добавяме и круиз контрола и ограничителя на скоростта, помощна система за паркиране със заден сензор и така ценния режим „Есо“. При включване на бутон „Есо“, който се намира върху конзолата между двете предни седалки, се осигурява допълнителен пробег от до 10%.

Интересно предложение е пакета „My Z.E. Connect“, с което можете да влезете в своя акаунт, за да получите информация за зареждането на вашия автомобил. Така можете дистанционно да активирате зареждането на автомобила, ако е включен към станция за зареждане, с помощта на My Z.E. Inter@ctive. Добър начин да управлявате бюджета си е като зареждате с електричество на нощна тарифа.

Освен това, всеки собственик може да си поръча допълнително зарядно устройство Flexie и така да зарежда своя автомобил за от 7 до 10 часа. Необходимо е само го включите в гнездо Green’upTM Access Legrand, монтирано в помещението от квалифициран техник.

Забравих да отбележа, че в багажника си винаги е добре да имате от двете зарядни, едно за стандартна ел. станция, и още едно за най – обикновен контакт в мрежата. Така ще си осигурите най-доброто презареждане във всеки един момент от вашето пътуване. Винаги има и трети вариант, да си закупите преносима допълнителна батерия, досущ, като при мобилните телефони.

Цените на най-тихото и работливо RENAULT стартират от 60 990 лв.

*NEDC (New European Driving Cycle, европейски стандарт за емисии и разход на гориво), което е със 100 км по-дълъг пробег спрямо 170 км при предишната електрическа версия на Kangoo.

Снимки с коне: Ранчо синята планина

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име