Иновации в Хипотерапията – втора среща, епизод Варна

0
4166

Ние от EzdaPress обичаме конете и вярваме, че те ни дават повече, отколкото предполагаме. Поради тази и ред други причини, ние подкрепяме развитието на физиотерапията и психотерапията с помощта на коне (единствено познати в България като Хипотерапия, термини, които в световен мащаб в момента търпят важни промени).

Каузата, която сме приели и за наша собствена е тази на Сдружение Конна Терапия, с основен двигател Веселина Фелдман. Това име не споменаваме за първи път и то не случайно. С личността й се запознахме през 2015 г., в началото на нейната терапевтична дейност, насочена към деца с Аутизъм, ДЦП, генерализирани разстройства, умствена изостаналост, Даун и др. За времето изминало от онзи до сегашния момент Сдружението премина динамичен път на развитие.

Ето, че сега то е част от първия за България международен проект с име Иновации в Хипотерапията. Участници в проекта са още Чехия и Турция.

Втората среща по проекта (за който може да прочетете тук) бе с домакинство в България, а гостите бяха посрещнати в конна база с. Кичево, Варна от чаровната инструкторка по езда Мария и нейният съпруг.

Освен редовните презентации, касаещи естеството на терапията и как Сдружение Конна Терапия и останалите български участници по проекта вършат своята работа, се проведоха и практични занимания, включващи Хипотерапия на две деца със специфични потребности – Михаела на 9г с ДЦП и епилепсия и Христо на 5г с астатична епилепсия.

Бяха направени първоначални оценки на децата, определен беше терапевтичен план, включващ избор на подходящ кон, позиция, терен и оборудване, спрямо спецификата на проблема при конкретното дете. Сесиите бяха проведени от водещи специалисти и обучители по Хипотерапия от чешката асоциация по терапевтична езда. Децата бяха включени в интензивен 3 дневен курс с по 2 сесии на ден, след който всички присъстващи специалисти бяха единодушни, че и при двете деца се наблюдават подобрения. Михаела успя да направи някои нови за нея движения, след сесиите се наблюдаваше по изправена позиция на гърба, емоционално спокойна, без епилептични пристъпи за периода на курса. При Христо се видя подобрение в походката и цялостната стойка на тялото.

Към по забавната, но също много полезна част от срещата, бяха и груповите занимания с коне под формата на игри и упражнения от волтажировката, които успешно се използват в добре развитата в Чехия дисциплина Пара-волтинг.

Конете в базата нямаха грешка, чешкият екип не пропусна да похвали Мария за добрата подготовка на конете, с които си личи че се работи професионално с много търпение и любов, на което те отвръщат със същото. Макар и да нямаха опит като хипотерапевтични коне, те бяха изключително търпеливи и приеха спокойно всички новости. За Михаела чешкия екип избра за терапевтичен кон Дукеса, тъй като нейната дълга и широка крупа, съчетана с плавен и равномерен ход, най-добре благоприятстваха физиотерапията на Мишето.

Ици пък получи Каспър, порода Хафлингер с благ характер, широка и къса крупа и по-бърза крачка, което беше стимулиращо за неговото равновесието и мускулен тонус, които видимо се подобриха след сесиите.

Към екипа от български психолози, физиотерапевти и доброволци се присъедини и единственият за Варна психолог със сертификат от хипотерапевтично обучение – Ирена Методиева, която също представи своята работа с деца със специфични нужди, провеждана с известния във Варна терапевтичен кон Арни.

Много научихме и много има да учим, това е извода от втората ни среща. Много работа стои пред Сдружението и неговите специалисти. Огромен успех също така е и това, че то вече може да се похвали с кинезитерапевт, която ще бъде първата в България с диплома от Чешката асоциация по терапевтична езда, притежаваща над 30-годишен опит в областта. Любомира Минчева в момента е в обучение по Хипотерапия, като физиотерапевтичен метод за хора с двигателни нарушения. Желаем й успешно завършване на курса и още по-успешно приложение на наученото на местна почва.

Следва трета среща по проекта в Турция и запознаване с техния начин на работа. Успех на българските специалисти и развитието на терапиите с помощта на коне в България!

Виж още:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име