Новият Ford Focus – промяната в действие

0
2869

Изцяло новият Ford Focus е най-завършеният и технически усъвършенстван Focus досега е готов да оглави класацията на най-добрите семейни автомобили от компактния. Иновативен, динамичен и завладяващ, този вълнуващ модел на Ford вече може да бъде поръчан и в България. Focus се предлага в три варианта на каросерията – хечбек с 5 врати, седан и комби и с четири нива на оборудване. Всичко в новия модел е съвсем ново – от платформата до дизайна, двигателите, скоростната кутия и електрониката.

Силно емоционален външен вид с отлична аеродинамика

Спортният силует на новия Ford Focus още на пръв поглед подсказва за динамиката и премиум характеристиките съчетани в модела. Нова радиаторна решетка, нови обтекаеми задни фарове и заден спойлер, по-издължен преден капак и елегантно подчертани ръбове оформят цялостната нова визия на Focus. Теглото е намалено в зависимост от модела и конфигурацията с до 88 кг, което наравно с новите двигатели, позволява и скоростни кутии с по-нисък разход на гориво в сравнение с предишното поколение.

Този изцяло нов модел предлага и широк набор от забележителни нови технологии. като допълнителната опция Ford SYNC 3 с гласови команди и 8-инчовия сензорен екран дават възможност за интуитивно управление на системите за навигация, развлечения и климатроника на автомобила само с помощта на гласови команди.

Обновената функция Active Park Assist вече е подобрена така, че да премахне стреса от успоредното и перпендикулярното паркиране. Към стандартните системи са: разпознаване на пътните знаци за скорост, придържане в средата на лентата, както и функциите прогнозно завиване на фаровете и адаптивен круиз контрол подобрен със системата Stop & Go. За отбелязване е асистента за избягване на препятствия – първата в сегмента технология, която помага на водачите да заобиколят спрял или по-бавно движещ се автомобил, избягвайки опасността от сблъсък.

В купето е широко и удобно, както за водача и пътника до него, така и за пасажерите на задните седалки. Новият Focus разполага и с голямо багажно пространство от 375 литра, а при сгъване на задните седалки пространството се увеличава до 1354 литра.

Нови и усъвършенствани са бензиновите турбодвигатели EcoBoost и турбодизеловите мотори EcoBlue. Двигателите са снабдени със стандартна автоматична Старт-Стоп система и се съчетават стандартно със 6-степенна механична скоростна кутия и нова 8-степенна автоматична трансмисия. Спечелилият множество награди 1,0-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател EcoBoost на Ford е оптимизиран и се предлага с мощности от 100 и 125 к.с., а новият 1,5-литров 4-цилиндров турбомотор EcoBoost е наличен в два варианта с мощност от 150 и 182 к.с. Разходът на гориво и емисиите на CO2 и при двата бензинови двигателя са намалени с помощта на първата в индустрията система на Ford за деактивиране на един цилиндър на 3-цилиндровия двигател, която автоматично го спира, когато не е необходима пълна мощност, в случаите при шофиране по инерция или при движение с постоянна скорост.

Тестваният нов Focus с 1,0-литровия 3-цилиндров бензинов турбодвигател EcoBoost с мощност 125 к.с., е комбиниран с 6-степенна механична скоростна кутия и отчита комбиниран разход на гориво от 4,8 л/100 км. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 10 секунди.

Новите дизелови двигатели EcoBlue на Ford с турбокомпресори са проектирани да предоставят по-висока мощност, по-голям въртящ момент при ниски обороти в минута и подобрена икономия на гориво. Новият 1,5-литров турбодизел се предлага с мощност от 95 и 120 к.с, а мощният 2,0-литров турбодизел – със 150 к.с.

За двигателите 1.0 EcoBoost със 125 к.с., 1.5 EcoBoost със 150 к.с., 1.5 EcoBlue със 120 к.с. и 2.0 EcoBlue със 150 к.с., се предлага новата интелигентна 8-степенна автоматична трансмисия на Ford, която се контролира от стилен и ергономичен въртящ се селектор.

  • Ford Focus 1.0 EcoBoost Titanium (на снимките)
  • 1,0-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател
  • 6-степенна механична скоростна кутия
  • 125 к.с. максимална мощност при 6000 об/мин
  • 170 Нм максимален въртящ момент при 1400-4500 об/мин
  • 200 км/ч максимална скорост
  • 10,0 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 4,8 л/100 км среден разход на бензин
  • 108 г/км емисии на СО2
  • 41 100 лева цена на модела

Текст и снимки: Катя Илиева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име