РАМБО Ел е шампионът сред Българските тежковози за 2019

0
5841

Жребецът е собственост на Държавно стопанство „Росица“ събра най – висок бал оценки от тричленното международно жури, което оценяваше конете на тазгодишното изложение за коне от породата Български тежковозен кон. Събитието се проведе до дверите на Троянската Света обител в Орешака и благословено лично от Негово преосвещенство Велички епископ Сионий.

Сред официалните гости, които всяка година нарастват като брой, наравно с конете участници се откроиха депутатите Иван Миховски от ПГ на ГЕРБ и съпартийката му Мария Белова, която е и председател на парламентарната комисия по земеделие и която откри изложението. От страна на специалните гости, от Унгария присъстваха известният хиполог Ласло Барток и Милан Катанин, директор на Унгарската асоциация за тежковозни коне, като и двамата се разписаха в състава на журито, който се допълваше и от д-р Минчо Димитров от Българската асоциация по коневъдство. На трибуната силно грееха и две очарователни дами от страна на домакините: кметицата Донка Михайлова и г-жа Радостина Петкова, началник на РПУ Троян. На изложението гост бе и изпълнителният директор на ИАСРЖ – г-н Георги Йорданов.

Конете бяха групирани според пол и възраст в отделни сектори на зелените морави на Националното изложение за художествени занаяти Орешак. Самият конкурс премина в три категории: жребци, кобили–майки и подрастващи кончета, а конете бяха оценявани с 10-тобална система въз основа на 5 показатели: произход, тип, екстериор, движения и темперамент.

От заявени 32 коня за участие, на изложението се представиха 31, като първото място успя да грабне чилестия кон Нерон от конюшните на Пенчо Панталеев от село Соколово. С второ място си тръгна стопанинът на тежковоза Сибир – Георги Иванов от Банкя. Трети в категорията стана кон Рамбо VI на известния със колекцията си от трофеи собственик Николай Васков от ботевградското село Трудовец.

При кобилите единодушно за шампион бе избрана 19 –годишната чилеста кобила Репутация, от фермата на Борислав Илиев от троянското село Черни Осъм. Първо място и отлични оценки заслужи кобила Лорита, собственост на Диан Данчев от село Добродан. Второто почетно място грабна кобила Норка, собственост на разградчанката Цанка Димитрова. Третото място бе определено за кобила Сърнела, която донесе на стопанина си второ отличие, след като Георги Иванов спечели и второ място при жребците.

При подрастващите кончета класирането се оформи по следния начин:

Женски

  • I място за Лирета на Ахмед Ахмедов от село Голяма Вода;
  • II място за Грация на Бирослав Илиев от с. Черни Осъм;
  • III място за Реална на Диана Иванова от село Бухово.

Мъжки

  • I място за Наплин на Радка Радоева от гр. Копривщица;
  • II място за Респект на Георги Иванов от Банкя;
  • III място за Реметалк на Мирослав Василев от село Априлци.

По данни на НАК, към днешна дата породата Български тежковозен кон е в много добро устойчиво състояние. Популацията на кобили в държавната племенна книга (ДПК) надхвърля 40 броя. В регистъра женски животни има около 1 800 екземпляра. Именно от там се очаква, чрез целенасочена и правилна селекция, да се възстанови породата Български тежковозен кон, коментира Пламен Левков – Изпълнителен директор на НАК и уточни, че в момента 95 % от конете от породата са на свободно пасищно отглеждане. Те са адаптивни и приспособими към този начин на живот, за разлика от внесените тежки европейски породи отглеждани у нас. В момента НАК поддържа и съхранява 6 генеалогични линии на жребците: Риал (съветски тежковоз), Реглан (руски), Лос (руски), Ноговер (руски), Лександър (български тежковоз) и Аполо (български тежковоз), като от всички тях имаме поколения.

Породата се подпомага с европейско финансиране по програма „Агроекология“, като най-добрите екземпляри се насочват към развъдна дейност, с цел съхранение на породата и генетичното й разнообразие. Точно поради този причина бяха внесени два жребеца през настоящата година от Унгария и Румъния.

Важно е да се отбележи, че у нас се развъждат и отглеждат коне от породата, които не са в родословна книга и те не могат да допринесат за развитието на линиите. Именно те попадат в графа месодобив. България е износител на конско месо за Италия, Полша и Хърватска. Въпреки, че България не е традиционен консуматор на конско месо, през последните години и у нас то се използва при производството на определени видове колбаси, а вече се среща и под формата на 100 % конски деликатеси. Този факт пък от своя страна води друга порочна практика след себе си, а именно увеличение на кражбите на коне, които се отглеждат пасищно и без надзор.

Извън статистиките, тазгодишното издание на Националното изложение на коне от породата Български тежковозен кон ще се запомни с големия брой участници, ВИП- гости от България и чужбина, доволните от работата на журито победители, организирания за първи път детски кът за най-малките посетители и сърцатото гостоприемство на троянчани в лицето на Иван Чакъров, управител на Национално изложение на художествените занаяти и изкуства-Орешак.

Снимки: Ирен Георгиева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име