Изложение Български тежковозен кон 2019

0
5194

32 коня от порадата Български тежковозен кон ще бъдат представени на изложение в Троянския балкан.
На 22 юни, събота, на откритите площи в центъра за художестевни занаяти – Орешак, до Троянския манастир ще бъдат представени едни от най-елитни екземпляри от породата Български тежковозен кон.

В различни сектори за удобство на публиката и за оценяване от страна на журито, конете ще бъдат групирни на жребци-производители (10 екземпляра), кобили – майки (10 екземпляра) и млади подрастващи кончета (7 женски и 5 мъжки).
За първи път журито което ще оценява конете ще бъде съставено от трима унгарски специалсти и само един българин в лицето на ветеринарния доктор Минчо Димитров от Националната асоциация по коневъдство (НАК), която е и организатор на проявата.
Освен в журито, силно унгарско присъствие ще има и сред специалните гости, като в списъка е известният вече у нас хиполог Ласло Барток, Милан Катанин – Председател на Унгарската асоциация за тежковозни коне и представители на унгарското министерство по животновъдство.
Специално за най-малките посетители на изложението ще има изграден детски кът, писани каручки и автентичен файтон, а за стопаните на родната ни порода ще бъдат направени демонстрации за установяваве на бременност при кобилите чрез модерен видеозон и изкуствено осеменяване. Това са само малка част от програмата и изненадите подготвени от екипа на НАК, разкрити за EzdaPress от Изпълнителния директор на асоциацията Пламен Левков.
Изложението ще стартира в 11:00 ч., с любезното домакинство на центъра за художествени занаяти и изкуства – Орешак и с партньорството на Дарик радио.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име