Елиза Чолакова – втора в индивидуалната надпревара при децата

0
2611
Елиза Чолакова

След бляскавата победа през вчерашния ден на децата (12-14 години) от българския национален отбор по прескачане на препятствия, които си извоюваха първо място в приза „Купа на нациите“ (деца), през днешния заключителен ден от Световната купа, показаха и талантите си в индивидуалната надпревара. Купа на нациите за деца се провежда за първи път в България и бе посрещната като изпитание еднакво добре от състезатели, треньори, зрители и фенове на конния спорт у нас.

Националките ни в състав Ася Петрова, Ая Митева, Ивана Ангелов и Елиза Чолакова демонстрираха отлични умения и в последното изпитание – Купа на нациите, индивидуална надпревара. Лютата конкуренция не прости на нито едно от децата, както през вчерашния, така и през днешния ден, когато публиката имаше удоволствието да наблюдава само момичета от пет държави в тази възрастова категория. От общо 21 стартирали 8 тандема стигнаха до бараж.

След отлично преминаване на паркура без наказателни точки, със своята кобила Карина Борана, нашата Елиза повтори отличното си изпълнение и по време на баража, където само две десети от секундата я разделиха от първото място. Победителката от Румъния – Николе Александра с кобила Бетина се оказа малко по-бърза. На трето място се класира отново българско дете – Ая Митева с кон Каро Ас, чийто бараж също бе без грешки. Само времето и секундите си казаха тежката дума. Останалите две наши състезателки – Ивана Ангелова с Ексалант Вю завършиха съответно пета в баража с 4 наказателни точки, а Ася Петрова с кон Алдебаран остана десета, но без бараж, поради 4 допуснати наказателни точки. На 12 място за класира отново Елиза Чолакова, със вторият си кон Фел Капоне.

Проведената за първи път у нас Купа на нациите за деца и през двата състезателни дни подари на публиката истински спектакъл поднесен с вихъра и енергията на подрастващите в конния спорт. Стара тенденция в конния спорт, превърнала се във факт, е формулата където в детските групи преобладават момичетата. С израстването на състезателите настъпва и лека промяна, когато спорта се прошарва тук-там с по някой и друг юноша в едноименната категория. С узряването на ездачите, стартовите списъци са с преобладаващо мъжки имена, независимо дали на европейските или световни подиуми. Въпреки това, ако се поразровим в официалните статистики, ще видим, че жените в конния спорт са повече, но победите и по-високите крайни резултати са концентрирани в ръцете и уменията на мъжете.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име