НОВИЯТ JAGUAR I-PACE – първият електрически SUV на легендарната марка

0
2311

Световният и Европейски автомобил на годината тихо стъпи и в България. Шумът около този модел обаче e безпрецедентен, защото за по малко от година след официалното си представяне, новият Jaguar I-PACE бе награден с над 70 престижни международни отличия, сред които блестят титлите: Световен и Европейски Автомобил на 2019; Най-добър дизайн в Света за 2019; Автомобил на годината в Германия, Великобритания и Норвегия; Най-добър иновативен двигател и др.

С едно зареждане на свръхмодерната литиево-йонна батерия с капацитет 90 кВ/ч новият Jaguar I-PACE може да измине до 470 км.  На батерията й трябват Само 40 минути да се зареди от 0 до 80%  на някоя от специалните електрически станции с постоянен ток от 100 Kw.

Новият I-PACE може да си го заредите и у дома, на най-обикновен контакт, който е с променлив ток от 7 Kw. Това може да стане за около 10 часа за постигане на 80% заряд от 0%., докато например спите през нощта.  Груби изчисления показват, че за 1 година при 25 000 изминати километра бихте спестили 6 000 лв. от разхода на ток спрямо дизелов агрегат на автомобил със същите параметри.

Тих, елегантен, кротък, възпитан… докато не го настъпиш.

В днешното технологично време, когато новите модели автомобили никнат като гъби след дъжд, много рядко се намира машина, която истински да те развълнува. Но няма шофьорска душа, която да не трепне пред впечатляващата мощ от 400 конски сили и ускорение от 0 до 100 км/ч за 4,8 секунди. Всъщност достойнствата на чистокръвния британец се разкриват в мига, в който го  „пришпориш“ по пътища и магистрали. На пътя няма друг подобен автомобил, който изглежда или се шофира като I-PACE. Изключителна стабилност при навлизане в завой на висока скорост, ударно ускорение, безапелативни системи за безопасност, луксозен интериор и набор от още системи са в услуга на водача.

Новият I-PACE се задвижва от 2 електрически мотора, изцяло разработени от Jaguar. Те са разположени съответно върху предната и задната ос, предоставяйки впечатляваща мощ от 400 к.с. и 696 Nm въртящ момент. Моделът се предлага с AWD задвижване, което осигурява перфектно сцепление върху всякакъв вид настилки. Батерията е разположена централно между двете оси и позволява идеалното разпределение на теглото 50:50 с много нисък център на тежестта, което прави I-PACE изключително безопасен.

Елегантен подобен на купе силует, повлиян от супер автомобила прототип JAGUAR C-X75.

Плавните и изчистени линии на купето подчертават неговия премум характер, докато агресивната предна решетка подсказва за дързостта и мощта под капака на автомобила. За да има перфектното съчетание между охлаждане и аеродинамика, ребрата на предната решетка се отварят за охлаждане на мотора, а после се затварят при нужда.

Не по-малко впечатляващ е и интериорът в новия I-PACE. Вниманието към всеки детайл е пословично. Всички точки на допир в купето са индивидуално проектирани за максимален комфорт и наслада на водача и спътниците му. Интериорното пространство е облято със светлина идваща от стъкления панорамен покрив. Под задните седалки има свободно място за съхранение на лаптоп, таблет, книга или други скъпоценни вещи. Багажното пространство е 656 литра, а при сгънати задни седалки, то се увеличава до 1453 литра.

Новият Jaguar I-PACE се предлага с иновативна Electric Vehicle навигационна система, която оценява топографията на маршрута до дестинацията и данните от предишни пътувания, включително и стил на шофиране, за да изчисли до максимална точност възможния пробег и статус на батерията. Новият Jaguar I-PACE се предлага с иновативна информационно развлекателна система Touch Pro Duo, която се състои от 12.3 инчов дисплей за водача с висока резолюция и 2 тъч скрийн дисплея на централната конзола, съответно с размери 10 и 5 инча.

Jaguar I-PACE се предлага в България с 3 нива на оборудване – S, SE и HSE. Клиентът може да избира между 12 цвята и 9 вида джанти. По отношение на интериора клиентите ще избират между 5 вида седалки и 5 различни цвята. Новият Jaguar I-PACE е вече наличен в дилърствата на вносителя Мото–Пфое в цялата страна. Цената започва от 153 000 лв. с ДДС, като квотата за модела у нас е почти разпродадена.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име