Световната купа по прескачане на препятствия идва в България

0
2675
Пред прага на поредната Световна купа по прескачане на препятствия, подготвяме за първи път и Купа на нациите за деца.

Най-голямото конно събитие – кръг от Световната купа по прескачане на препятствия, организирано от БФКС, ще се проведе тази година на конна база „Ген. Крум Лекарски“ в Божурище от 13 до 16 юни. До тогава и след това календара остава силно нажежен от други значими спортни турнири, в които ще се разпишат българските ездачи. За това какво да очакваме, подробности научихме от Председателя на Българска федерация по конен спорт – Теодор Шейтанов. 

В рамките на състезанието, както и миналата година, ще наблюдаваме купа на нациите. Радостното в случая е, че съгласно новата структура на Купа на нациите за дивизия 2, България е единствената държава в нашата група, която домакинства подобно състезание и ще имаме повече отбори. На първо място пристига отборът на Израел, директно от Рим, където техните коне са скачали на състезание с ранг 5 звезди. Качеството на този отбор ще бъде много високо. Двата най-добри отбора ще се класират за финала на дивизия 2, който ще се проведе през месец юли в Атина. Дано нашите състезатели да успеят да се класират.

Две седмици след световната купа предстои Олимпийска квалификация, на която България ще бъде представена с отбор. Разкрийте подробности.

От доста време не сме имали шанс да се класираме за Олимпиада. Признаваме си, че е изключително трудно с оглед на качеството на конете, които ще участват на тази квалификация, изискванията към които са много високи. Българи са участвали на турнир в Будапеща през миналата седмица на същата база с цел подготовка и адаптация на конете. Тази година квалификациите за Олимпиадата през 2020 са разделени на две и се провеждат успоредно в Будапеща и Москва. Подробности не мога да разкрия относно екипа, защото това е персонален ангажимент на селекционера, който подготвя отбора.

Месец юни ще е много интензивен за българския конен спорт. От 6 до 9 юни ще се проведе международен турнир по обездка на конна база „Фригопан“ в Царацово. Как върви подготовката?

Подобно съревнование не се е провеждало от 80-те години на миналия век у нас. Подготовката върви доста добре, надяваме се, че ще бъде едно добро състезания с медийно отразяване, с онлайн стрииминг и огромни видео стени. Ще участват състезатели от Турция, Румъния, България и Гърция. Тази малка, така наречена от нас Балканиада е и състезание с квалификация за Европейско първенство. Може би тази година за пръв път ще имаме участници на Европейско първенство по обездка, ако спечелим квалификацията. В качеството си на съдя пристига най-добрият в света в тази област – Стивън Кларк, който ще бъде президент на съдийската комисия. В съдийското ръководство са още и наша известна треньорка Мария Звонимирова, която си идва в България специално за състезанието. Сред съдиите са още Юрий Романов, съдя 4-то ниво от Русия и Ханс Восер от Швейцария.

След Световната купа в Божурище следва състезание по всестранна езда от 21 до 23 юни на КСБ Калоян в Арбанаси. Шанс ли е събитието за участие на наши участници на Европейско първенство.

Подготовката за това състезание е много сериозна и важен момент за участие на наши състезатели за Европейското първенство. Миналата седмица в Донакеш, Унгария – Анна Ангелова покри квалификацията за Европейско първенство с кон Каризма. Не на последно място, през последната седмица на юни за пръв път във Вакарел ще се проведе международен турнир по издръжливост. През месец май на състезание в Шумен ниво 3 звезди – 160 км два коня покриха квалификации за Европейско, още един кон има шанс да успее да се класира, така че отборът по издръжливост се готви за участие на първенство в Англия.

Какво да очакваме Купа на нациите за деца в дните на Световната купа у нас?

Ивана Ангелова (снимка facebook)

Идеята е децата да преминат през високото ниво на Световната купа  и така да се подготвят за Европейското първенство в Холандия. Прекрасна възможност за поредна тяхна изява в супер професионални условия. Ще участват отборите на България, Турция, Гърция и Румъния. Националният ни детски отбор по прескачане на препятствия, също проведе доста сериозна подготовка. Ивана Ангелова се представи отлично на състезание в Ламперхаузен в  Австрия,  Ая Митева участва на състезание в Чехия и младата звезда, която вече навлезе в националния отбор при децата – Елиза Чолакова, която също се разписа на състезание в Белгия. Така че очакваме едно силно представяне на българския национален отбор на Европейското първенство в Холандия през месец юли. Част от детския отбор е и талантливата Ася Петрова.

Паркур майстор на Световната купа в Божурище ще бъде познатият на българските ездачи и зрители Елио Травалиати от Италия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име