Задава се най – тежкото състезание за едри породи коне в Нова махала

0
9147

Общото тегло на всички коне – участници се очаква да бъде над  100 тона. Това гласи предварителната информация по предстоящата организация на традиционния турнир с коне от тежковозни породи, който ще се проведе на 18 август в село Нова Махала, ден след празника на селото, който се празнува на 17 август.

Конете внесени от чужбина, които ще дефилират за първи път пред българска публика, са докарани със специални коневози и до момента са над 29 , като средното тегло на всеки един от исполините е 800-900 кг. Към тях, като се добавят и конете, които ще пристигнат от цялата страна, за да се включат във всички категории на турнира, то не на шега общото тегло на състезанието ще прехвърли 100 тона.

Организатор на събитието в Нова Махала е познатият на всички бизнесмен Сунай Каараасан, който е известен като „Царят на тежковозите“ в България. За сега крупният животновъд е приютил в конюшите си над 50 екземпляра, все тежки атлети от породите Першерон, Арденски, Белгийски, Холандски тежковоз и др. Кои от тях са за разлод, кои за продан и кои за състезание, още не е ясно. Със сигурност се знае, че турнирът ще се проведе това лято, когато е и местния празник на Нова Махала, а очакваните гости и участници ще бъдат от Германия, Франция, Полша, Румъния и Турция. И този път Караасан ще внесе нов елемент в тежковозните битки. При всяко негово домакинство, той добавя към надпреварите европейски опит.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име