Рисиста порода открива сезон 2019, тази събота във Войнягово

0
642

Събитието ще се проведе на 6-ти април. Домакинства най-новата писта, изградена през миналата година в село Войнягово, община Карлово. С дължина на трасето от 1150 метра, комплексът, към който в момента се изграждат трибуни, обещава да се превърне в най-модерното съоръжение за надбягване с двуколки, а в близко бъдеще ще разполага с конюшня и допълнителни постройки.

Генералния спонсор на съботната надпревара е фирма „Итали“, която прави възможно пистата да посреща състезания по европейски стандарти. Идеята е в бъдеще в доизграждането на спортното съоръжение да се включи и община Карлово. За първи път в историята на хиподрумната дисциплина у нас, зрителите ще могат да наблюдават старт на Рисаците по специално изграден „стартов ръкав“, който дава възможност на конете да стартират в права посока. За така атрактивните завои по пистата, майсторите на терена са изградили виражи, които са обезопасени, така че да осигурят не само безопасност, но и възможност за по-добра изява на конете при висока скорост. За откриването на сезона, организаторите от Националната асоциация по коневъдство и Българската асоциация за рисисти коне (БАРК) ще допуснат до участие само регистрирани коне и лицензирани запрежчици.

Програмата предвижда:

  • 11:30 ч. Официално откриване
  • 12:00 ч. I гара – „ Приз Откриване“ за 3-годишни коне / дистанция 1900 метра
  • 12:30 ч. II гара – „Приз Карлово“ за 4 + годишни коне родени в България / дистанция 1900 места
  • 13:00 ч. III гара – „Приз Итали“ за 4-годишни и по-възрастни коне / дистанция 2100 метра
  • 13:30 ч. IV гара – „Купа Войнягово“ за коне от порода Френски рисак (ТF) / дистанция 2100 метра

След приключване на гарите, хиподрумното трасе във Войнягово ще посрещне квалификации за млади 2 и 3-годишни неучаствали до момента в състезания коне, които трябва да покрият нормитвите за следващите надпревари от сезона.
Специално за началато на сезона, БАРК издаде и каталог на жребците производители за 2019 година, който включва и сравнителен анализ на разплодната дейност на конете от породата за 2017/2018 г., както и сборник с резултатите от 2018 г. на коне, запрежчици, собственици и теньори.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име