Олденбург

0
6226

Породата Олденбург носи името на създателя си германския граф Антон Гюнтер Фон Олденбург (1603 – 67). За създаването на породата Олденбург графът е използвал жребец Крамин и кобила Фризоне.

От Фризоне е разработена породата Олденбург като е смесена кръвта на Фризоне с испанска кръв с неаполитанска и нечистокръвна английска порода. През 19 век чистокръвните породи Кливланд бей, Хановер и Франко Нормано са селектирани за да се получи чудесната порода Олденбург. От смесването на породите се е получил един едър кон, висок 170 см. Поради големия си ръст Олденбург е бил използван в селското стопанство, за теглене на каруци с много товар.

След 1945 г. поради големия интерес към породата е започнало обновяването й с допълнително кръвосмешение на нормандска и чистокръвна английска порода, за да се получи кон за спортна езда. Днес породата Олденбург е представена от едри коне, които са запазили бързината в колената.

Тези коне са смели, чувствителни, спокойни и енергични.

По-лек от предшествениците си, Олденбург се движи с повече лекота и грация. Това е отличен кон за спортна езда. Допълнителни качества са неговия благ характер и природна интелигентност.

Главата е пропорционална, добре оформена, с мускулесто чене. Общият вид е на спокоен и респектиращ кон. Очите му излъчват кураж. Вратът е дълъг и груб, типично за Олденбург.

Oт всички коне с топла кръв, Олденбург има най-масивно тяло. Дължината и формата на раменете по нищо не си приличат с чистокръвната английска порода. Въпреки това конят се движи спокойно и правилно. Опашката е гъста със здрав корен.

Височината на конете варира от 165см. до 175 см.

Когато изследват жребците дали са годни за да оплождат, специално внимание се обръща на краката. Един кон с такова телосложение има пропорционално едър крак. Колената са едри и груби. Така колената издържат едрото телосложение. Вените са силно изразени.

Асоциация на коневъдите – На базата от документи от 1819 г., преразгледани през 1897 г. и отново през 1923 г., отговорността за отглеждането и развъждането на породата Олденбург е на Асоциацията на коневъдите в германската област Олденбург.

От германските породи, Олденбург е най-награждаваната порода на Олимпийски и световни първенства.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име