СКОТ бетонира титлата си за втора поредна година в Илиянци

0
4848

Шампионата при конете от тежковозни породи бе открит с първото състезание за годината, което по традиция се провежда на 3-ти март в Илиянци.

35 участника разделени в 5 категории събраха над  2000 зрители в първия за 2019 година турнир по надтегляне, организиран за 29-ти път от домакина на проявата Владимир Алексов. „Догодина се гответе за юбилейното издание, което ще бъде венеца на дългогодишната ни традиция с която отбелязваме националния ни празник посветен на Освобождението“, заяви г-н Алексов по време на отркиването на празника.

Денят подобаващо започна със захранване на конете с кулаци и царевица на площада в столичния квартал „Илиянци“, където се изви кордон от ездачи и каруци с коне във впряг. По-късно започна и най-зрелищната част от празника на перфектно организирано трасе, което тази година поднесе и нови състезателни елементи. По дължината на 30-метровия състезателен терен бе изградено препятствие с вдлъбнатина по своеобразна виадукта, която се оказа „препъни камък“ за доста от конете.

Първата и най-лека категория посрещна 8 участника със собствено тегло до 600 кг и първоначален товар от 1050 кг, който на финала след две дотоварвания вече бе натежал до 1430 кг. Кон Бельо на Виктор Лазаров единствен успя да премине цялото разстояние от 30 метра с този товар. След него само с 10 см по-малко дръпна кон Мартин на Данчо Иванов, а трети с резултата 19,70 м стана кон Перси на Чочо Бодарев.

Във втората категория се конкурираха 6 тежковоза с тегло до 700 кг, които стартираха с товар от 1300 кг и финишираха на 1680 кг. С товар от 1550 кг изтеглени до 19,05 м трети остана победителят от предходната категория – кон Бельо. Втори, но с товар 1680 кг. и 18,50 м се класира кон Тайсън на Тони Христов, а абсолютен победител стана кон Вихър на Цанко Василев с издърпани 20,06 м.

При силовите атлети сред конете до 800 кг сили мериха 7 участника, но до финала се добраха само трима, които оформиха и крайното класиране в групата. Трети с товар от 1795 кг и преодолени 21,00 м приключи кон Лео на Ибрахим Ахмед. Под тежестта на 2050 кг останаха да си съперничат кон Макс на Георги Драганов и добре познатият шампион Лорд от конюшните на Калин Пешев. Кон Макс спря на 18,00 м и отстъпи победата на Лорд, който успя да дръпне 21,40 м.

Обратно на всички очаквания тежковозите с тегло до 900 кг приключиха своето участие с 10 кг по-лек товар от този на предходната категория, но  за разлика от по-леките си събратя направиха истински спектакъл за радост на публиката. С товар от 1930 кг и 29,90 издърпани метра, трети се класира кон Нико на Калин Пешев, а до следващото по-тежко изпитание на 2040 кг в пряк двубой се бориха старите познайници Бютифъл и Турбо. Първото място успя да отмъкне силният кон на Ради Христов – Бютифъл (20,24 м), оставяйки след себе си Турбо (19,00м) на Ники Христов.

По традиция и тази година на Илиянци петата последна група започна по светло и приключи по тъмно. Внушителният вид на конете от тежката категорията накара публиката да остане на крак часове наред и да поддържа своите фаворити до последно. 7 -те тежковоза с тегло до 1 тон се раздадоха на терена докрай и подариха най-силните емоции на публиката.

Във финалната серия, след 3 дотоварвания исполините превиваха вратове под напора на 2230 кг, а битката бе оспорвана до последният метър и секунди. В крайна сметка миналогодишният победител от Илиянци и шампион от десетки турнири през последните години в цялата страна – гиганта Скот и този път доказа безспорните си качества на супер силов атлет. Доскорошният любимец на известния коневъд Алексаднър Пейчев успя с лекота да прекоси цялото трасе с двутонният товар за 2:40 мин. Въпреки че лично Александър водеше коня през цялото време на състезанието, се оказа че Скот вече принадлежи на нов собственик в лицето на Ники Бизнеса. Второто престижно място взе отново известен „боец“ – кон Макс на Генади Величков, който издърпа товарната шейна само с 25 см по-малко от победителя. Третото място остана за тежковоза Фешън на Тачо Пеев с резултат 19,90 м .

Следващото състеание по надтегяне с тежковози ще се провде на 23 март в село Челопеч.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име