Накъде да поемем за Тодоровден

0
4865

Тодоровден е един от подвижните празници в календара ни и през 2019 ще го отбележим на 16 март. Според народните вярвания на този ден Св. Тодор забива маждрака си в земята, връзва коня за него и отива при Бога, за да моли за лято. Празникът се чества винаги в съботата след Сирни заговезни и с него завършва Тодоровата седмица.

Празникът честват коняри, конегледачи, спортисти и всички останали, които просто обичат конете. Независимо в кой край на страната се намирате, със сигурност някъде около вас има конна база, било то спортна, туристическа или просто за развлечение, която е във вихъра в подготовката си за конския Великден. Бъдете сигурни, че където има кон, там ще има и купон по случай празника, който не бихте искали да пропуснете.

Ще отбележим няколко места, които си заслужава да посетите на 16 март:

  • Конната база в сърцето на София – Хан Аспарух, обещава вълнуващ празник с изпитания по прескачане на препяствия за деца, професионалисти и аматьори, както и демострация на висшпа езда и каскади от гърба на коня. Празникът започва в 10:00 ч. За запизвания в паркурите звнете на тел: 0898 595 358, а повече за събитието четете тук.
  • В 11:00 ч. ще започне и празника в столичния кв. Симеоново, пред църквата и ще продължи с конни надбягвания в местността Еминица. Плакат на събитието.
  • В село Селянин, конна база „Спарата“ канят на празника на конете -Тодоровден и ще посрещнат всички гости с топла питка по стара традиция, цветя за плитките на конете много игри, занимания, скара, състезания и езда за малки и големи. След 11:00 часа за любителите на хубаво вино, ще има щанд на винарна Rumelia. Празника започва в 9:00 ч.
  • В село Батуля, община Своге, Батулийски манастир, от 11:00 ч. подготвят много приятни изненади, които ще ви заредят с положителни емоции и ще превърнат празника в незабравимо изживяване. Организаторите от  Wild Horse молят всички желаещи да споделят съботния ден с техните коне,  да потвърдят предварително присъствието си на тел: 0886 882 660, а повече за самото място може да научите на сайт wild-horse-bg.com
  • Село Бачево е едно от емблематичните български села, чиято слава се носи на гърба на коня, който е издигнат на пиедестал и гордо стои на герба на населеното място. И тази  година общината се е погрижила за разнообразната празнична програма, която ще започне от 8:00 със Света литургия в храм “Св. Димитър”. В 10:00 ч. продължаваме с водосвет за здраве и берекет и ритуал по захранване на конете в центъра на селото, а от 11:00 ч. в местността “Власовица”, ще се проведат и традиционни кушии и надтегляне с коне.
  • Град Елена, в двора на Йовчеваата къща на ул.Килъжевци № 10 от 11:00 домакините ще очакват всички желаещи да посрещнат празника с обредна пита, богата и здравословна гощавка за здраве на нашите конете и всички, които се грижат за тях, за плодородие и любов. Повече за празника в двора на Йовчевата къща вижте ТУК.
  • Хиподрума в град Русе също ще бъде арена на конни състезания по случай празника на конете. Там на Тодоровден, запалените по дисциплината прескачане на препятсвия ще могат да се насладят на паркури и надскачане, а за най-малките ще се предлага езда на пони. Пазника е с начален час 11:00, а повече за празника в Русе може да видите тук.
  • За любителите на скоростните състезания, в землището на с. Старо Оряхово  от 10:30 ч., община Долни чифлик, ще се проведат конни надбягвания в 6 гари за коне от Чистокръвна английска порода, 2 гари за коне от Рисиста порода и една гара за каруцарски коне.
  • Гонки, но в 4 гари, отново за коне от Чистокръвна английска порода ще се проведат и в село Юпер, област Разград с начален час 11:00 ч.
  • Гонки в село Богданов дол, община Перник.
  • На конският празник може да изберете да се насладите на класическата дисциплина Прескачане на препятствия, като посетите турнира по конкур ипик на конна база Фригопан в Царацово, която ще намерите на входа за град Пловдив. Входът за зрители е свободен, а удоволствието от видяното е гарантирано.
  • В столичният квартал Бенковски по традиция всяка година на Тодоровден конната полиция демонстрира атлетичните качества на конете и майсторството на ездачите им. Централния площад на квартала се превръща в арена за конете, които през годините прескачат препятствия, минават през огнени пръстени и демонстрират послушание под седлата на полицаите.
  • Всички конни събития изброени до тук ще бъдат предшествани от  29-то издание на шампионата при тежковозните коне в столични квартал Илиянци, който ще се проведе на 3 март с начало 10:00 ч. на площада в кв. Илиянци с тържествен водосвет, захранване на конете, конен парад с ездачи и впрягове, а в 11:00 ч. ще стартира и традиционния  турнира по надтегляне с коне.

Това са само част от местата, които могат да се посетят на 16 март. Ако нито едно не ви е в близост, винаги може да се допитате до Пътеводител на доволния ездач – периодичното издание, в което ще намерите над 300 конни бази из цялата страна, както и много друга полезна информация за конете и къде можем да ги срещнем на по езда и ечемик.

Пътеводител на доволния ездач може да поръчате от редакцията на Ezdapress

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име