2018 е най-силната година за BMW на българския пазар до момента

0
2140

Това съобщи Александър Миланов, изпълнителен директор на българското представителство на марката. През миналата година у нас са продадени 1100 автомобила BMW, 154 бройки MINI  и 106 мотоциклета BMW.  С тези резултати компанията за пореден път затвърждава лидерската си позиция в премиум сегмента.

Александър Миланов, изпълнителен директор на BMW България

Анализът показва, че за крайния успех на BMW Group България значение имат всички моделни серии. Най-продаван модел е BMW Серия 5 (141), следван от BMW X3 (138). На трето място, при това в година на смяна на моделните поколения, се нарежда BMW X5 с 134 автомобила предадени на крайни клиенти.

Особено внимание заслужава представянето на BMWi в първата пълна година след лансирането на подмарката BMW i,  специализирана в разработването на електрическа мобилност на българския пазар. Доставките на напълно електрически модели BMW i3 възлизат на 60 автомобила, като този резултат съвпада и леко надвишава очакванията за представяне при въвеждането на марката на българския пазар. В рамките на годината се разшири и нейното представителство на българския пазар и тя вече присъства във всички търговски партньори на BMW Group в страната: Ауто Бавария, София, Бова Кар, Бургас, М Кар – Варна, М Кар – Пловдив, М Кар – Плевен, М Кар – София.

Традиционно и в духа на световните тенденции, остава изключително висока популярността на BMW X моделите – общо 464  автомобила, като във всеки сегмент по-функционалното Sports Activity Vehicle (SAV) предложение, леко изпреварва версията Sports Activity Coupe (SAC) (BMW X1 – 99/BMW X2 – 55; BMW X3 – 138/BMW X4 – 87 ; BMW X5 – 134/BMW X6 – 85).

Интересна е и динамиката в моделните семейства, които особено интензивно отразяват философията „радост от шофирането“ – BMW M и BMW M Performance. Те продължават позитивния тренд на пазарна реализация от последните години и постигат обща реализация от 134 автомобила или ръст от 35% спрямо предходната година.

При електрифицираните модели най-голям дял има BMW i3 – 84%, като от модификациите BMW i3 94/120 Ah са доставени общо 51 автомобила, а от по-спортната версия BMW i3s  94/120 Ah – още 9. Общия брой на  електрифицирани автомобили, при добавяне броят на продадени Plug-in хибриди, възлиза на 72.

През 2019 г. BMW Group България си поставя за цел разширяването на делът на хибридите

Ключова се оказва ролята на хибридите за създаване на нова култура на мобилност и популяризиране на електрификацията в етап на липсваща или недостатъчно развита инфраструктура, слабо познаване и колебания на потребителите и нуждата от по-висока автономност на движение. Съчетавайки възможността за движение в града изцяло на електричество и автономността на дълги разстояния, този тип автомобили са най-подходящи за  периода на преход към електрическа мобилност.

В България се запазват предпочитанията към  дизеловите двигатели

Анализът на вариантите на задвижването показва, че в България се запазва водещата позиция на дизеловите двигатели, макар и да е на значително по-ниско ниво от предходни години – 66%. Задвижваните от двигател с вътрешно горене автомобили BMW и MINI са 28%, 5% е делът на електрическите автомобили и 1% на Plug-in хибридите.

При избора на конфигурация, делът на четирицилиндровите редови двигатели е 44%, а на трицилиндровите 11%. Във високия клас 38% от клиентите избират шестцилиндрови бензинови или дизелови двигатели, 8% осемцилиндрови и 1% дванадесетцилиндрови.

Що се отнася до избора на BMW, 89% от закупените автомобили от марката са с интелигентна система за задвижване на четирите колела BMW xDrive. Системата се предлага в повече от 120 модификации в почти всички моделни серии.

Второто поколение MINI Hatch 5 врати и MINI Countryman имат основен принос за позитивния пазарен резултат на марката MINI с по 55 доставени автомобила. На трето място се нарежда MINI Hatch 3 врати с 28 доставки, а MINI Clubman и MINI Cabrio допълват до общия брой от 154 съответно с 12 и 4 автомобила.

В световен мащаб 2018 е осмата поредна рекордна година за BMW Group

Годишните продажби на BMW за трета поредна година надхвърлят 2 млн. автомобила

Търговският резултат, постигнат от трите автомобилни марки BMW, МINI и Rolls-Royce, на германският премиум производител е 2 490 664 автомобила или ръст в продажбите от 1,1%. Така за пореден път компанията е най-успешния производител на премиум автомобили и услуги за мобилност в света.

Годишните продажби на BMW за трета поредна година надхвърлят 2 млн. автомобила и възлизат на 2 125 026. Основен фактор на растеж е разширяването и обновяването на моделите от семейството BMW X, както и отличното представяне на BMW Серия 5. С пълна разполагаемост на варианти на задвижване на всички пазари, BMW Серия 5 е другия основен двигател на растежа. Премиум бизнес лимузината постига с 12.8% по-висока реализация спрямо предходната година, стигайки до общо 328 997 автомобила доставени по цял свят.

През 2018 г. реализацията на BMW Motorrad достигна 106 мотоциклета. Най-предпочитаните модели са както следва: R 1200 GS, G310,  K 1600, R NineT,  F850 GS, R1000 и S1000 RR.

2019 ще бъде особено вълнуваща за марката, заради предстоящото в края на годината въвеждане на пазара на първото серийно електрическо MINI

Разработването и реализацията на електрифицирани превозни средства е стратегически приоритет за BMW Group. През 2018 компанията постигна амбициозната цел – да бъдат доставени над 140 хил. автомобила. Със 142 617 доставки, стратегически важният сегмент на електрифицираните автомобили отбелязва годишен ръст от 38.4%. Това е важна стъпка по пътя към изпълнението на следващата цел – броят на електрифицираните автомобили на BMW Group доставени в цял свят от 2013 година насам да достигне 500 хил. преди края на 2019 г.

Амбициозния план за електрифицираните модели на BMW до края на 2019

Продължава най-голямата моделна офанзива в историята на компанията

В рамките, на която на пазарите в цял свят вече бяха въведени близо 40 нови или обновени модели, както и 14 мотоциклета. Специален фокус в обогатяването на моделното портфолио имат продукти от висшия сегмент и SAV моделите на семейството BMW X.

След въвеждането на новото BMW X2 през 2018 г. предстои гамата на SAV автомобилите да бъде обогатен с още едно изцяло ново предложение – луксозното BMW X7, което предстои да бъде въведено на европейския и български пазар през май 2019 г.

Очакванията за 2019 г. на BMW Group са за леко повишаване на глобалните продажби. Общият добър икономически климат и позитивни прогнози за премиум сегмента, в комбинация с многообразието от атрактивни попълнения в моделното портфолио, особено във висшия сегмент, ще бъдат двигател на растежа през 2019 г. Запазва се обаче възможността политическата и икономическа нестабилност да окаже негативен ефект и върху автомобилната индустрия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име