LAND Rover или Jaguar…Кой да избера?

0
2111

Британските джентълмени ме поканиха на сняг! На какво ли не са способни мъжете, само и само да спечелят сърцето на една дама – да газят преспи, да покоряват върхове, да превземат територии.

Всъдеходите Land Rover и Jaguar, обаче не знаят, че на лявата ми ръка блести най-приказния годежен пръстен, който впрочем въобще не ми пречи да се впусна в зимно приключение с луксозните и очарователни всъдеходи.

В един от най-снежните дни на февруари, вносителят на марките Jaguar и Land Rover за България -„Мото Пфое”, предложи на българските журналисти  истинско изпитание за способностите на моделите в реалните тежки зимни условия из дебрите на Плана планина.

Дорбе че вече съм дала дума, защото в теста на разположение бе цялата артилерия –  гама модели на Land Rover: Discovery, Discovery Sport, Range Rover, Range Rover Sport, Velar и Evoque, а от фамилията на Jaguar ме задиряха високопроходимите модели F-PACE и E-PACE.

Лукс, стил, мощ и вълнуващи моменти

След първите километри шофиране по снежни преспи и опити да кривна в страни от пътя, нали съм на „оф роуд“, на мига разбрах кой е най-проходимия. Новият Land Rover Discovery е истински офроудист с пътен просвет до 283 мм и може да гази до 90 см дълбочина. Discovery впечатлява и помага дори на млад и неопитен водач, като мен. Бързо си пасвам със системата, която ми предлага избор на режими само с едно забавно завъртане на въртящия се селектор, който  дори може автоматично да избере оптималната настройка, когато такива като мен не са сигурни кой е най-добрия избор.

Докато си партнирах с Land Rover Discovery хвърлях по едно око на „дансинга“, където в дълбоките снежни коловози се перчеха всъдеходите Range Rover и Range Rover Sport, които преминаваха с лекота отвсякъде. Теренът от дълбок сняг и навявания се превърна в истинска арена, на която стилните господа се впуснаха в луда надпревара по превземане на планинските терени. Range Rover Sport определено атакува по нанагорнища и мъдро спуска по стръмни местности. С индивидуален характер се отличи и Range Rover Velar, който винаги може да се повдигне в случай, че дамата до него се окаже по-висока. Това става благодарение на система, която позволява при необходимост пътния просвет да се увеличава от 205 мм до 251 мм.

В интерес на истината по някое време загубих с кого бях и какъв автомобил карах, но едно е сигурно, ако се окажа след някой и друг месец в ролята на булката – беглец, то ще разчитам на Land Rover Discovery Sport. Оборудван със 4х4, спортиста има отлична пъргавина и проходимост.

И за да бъде изкушението пълно, в теста се намесва и известния Jag. И на него му обяснявам, че ще се омъжвам, но той настоява ли настоява. Само един танц!

Правя първите си плахи стъпки, луксозният салон ме завладява. Въртя волана с лекота и научавам, че в гамата на британската марка Jaguar сравнително отскоро има модели с висока проходимост, но само за последните 3 години е спечелил сърцата на десетки клиенти в България. Новият Jaguar F-PACE със задвижване 4х4 може да премине водно препятствие с дълбочина 50 см. Технологията Adaptive Surface Response променя настройките на стабилизиращата система в зависимост от типа на пътната настилка. Има и круиз-контрол за всякакъв терен за влюбени – All-Surface Progress Control. Така могат да се преодолеят тежки пътни участъци на бавна скорост до 30 км/ч. Време, в което да се полюбувате на природата около вас.

За финал – момчета, денят в тази стилна мъжка компания беше прекрасен и повече от вълнуващ и моят избраник се казва…Филип. Вас мога да поканя на сватбата на морето. Видях ви на сняг, да видим как ще танцувате на пясък.

снимки: Тони Тончев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име