Магаретата у нас са изчезващ вид

0
3155

В интервю за „24 часа“ д-р Манол Карадаев от Тракийския университет предупреждава, че магаретата у нас са на изчезване, поради липсата на жребци.

Магарето, за съжаление, вече не е потребно на съвременника. То помагаше в изпълнението на труда на селския човек до неотдавна, сега вече хората разчитат на техниката. Това на практика изключи от разплод магаретата и в скоро време ще ги гледаме само в зоопарка„, коментира Карадаев. Наблюденията на му сочат, че ако преди години на всеки две български семейства по селата се е падало поне по едно магаре, сега в някои дори няма такива. В селата имало поне по един разплодник, на чийто собственик дори се е заплащало заплождането на магарици.

Заради дефицита на магарета в България от Брюксел вече субсидират отглеждането и разплода им.

Бременността при магарето продължава около 1 година. Освен това там, където се използват мъжки магарета за работа, те се кастрират, защото са злонравни. Карадаев обясни, че магариците са ценни заради млякото им, защото в него има над 5% млечна захар и много малко мазнини, което го прави диетично. „То е и скъпо освен полезно. Една магарица дава много по-малко мляко, отколкото една крава или коза“ –  допълни той.

След раждането на малко магаренце млякото стига само за изхранването му, защото трябва да суче от 4 до 6 месеца. Отглеждането им не е никак сложно и скъпо, защото те задоволяват хранителните си нужди с нискокачествени фуражи. Дори понякога доизяждат остатъка от храната на други тревопасни животни.

Изкуственото осемяване при еднокопитните все още не е масово разпространено в България. А при магаретата почти не е застъпено. При ценните коне обаче вече се замразява семенна течност на няколко места у нас”.

Приплодите на магаретата нерядко се използват за приготвяне на домашни суджуци и други деликатеси.

Д-р Карадаев и колегите му обаче се борят за магарешката популация. В учебните бази на Тракийския университет те отглеждат мъжко разплодно магаре и две магарици.

Например знам за магаретариум в България, в който чужденец решава да купува „пенсионирани магарета” от селата. Той ги пуска свободно в заградени ливади, където те да си изкарат щастливо последните дни от живота”, казва лекарят.

Магарето живее дълго – между 25 и 30 г. След 20-те животните вече не са работоспособни и стопаните им ги продават на безценица на прекупвачи, които ги колят или ги използват до последно, докато не умрат.

Източник dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име