Skoda Rapid в Новата година с нови двигатели

0
1870

С просторен салон, огромен багажник, нови системи за безопасност и свързаност, освежен дизайн, нови двигатели и на уникално достъпна цена, Skoda Rapid е най-атрактивното снежно предложение в първите дни от новата година.

Без да има драстични промени, новата Skoda Rapid се отличава със стилен дизайн, нисък разход на гориво, комфорт при возене и блестящо пътно поведение. Първите леки козметични промени се забелязват в радиаторната решетка, промяна има в продълговатите фарове, които сега са  допълнени със завиващи светлини със светодиодна оптика. Нови са и фаровете за мъгла. Отзад обновеният модел се различава по модифицираните фарове.

За зимните дни, в които попаднах, на разположение е специалната стъргалка за лед, която традиционно е на лесно достъпно място – прикрепена в капака на резервоара за гориво.

Салонът на Rapid ме посреща с познатия стил на Skoda. Воланът е с ново изпълнение с три спици, който в най-високата версия е облицован с перфорирана кожа. Големите циферблати на приборите също са нови, а в тях скалите са направени в класически стил. Екранът на бордовия компютър е поставен в средата на централната конзола, украсен с черна лакирана пластмаса в по-високите версии. Някои от бутоните също са нови и подредени рационално. В централната конзола е поместен новият цветен 6,5-инчов сензорен дисплей на мултимедийната система.

В салона има множество различни отделения за малки предмети – ниша в централната конзола, кутия в подлакътника, джобове на вратите със специални подвижни кошчета и джобове на гърбовете на предните седалки. Воланът се регулира в дълбочина и по височина, а седалката на шофьора се настройва и по височина. Под седалката на водача се намира отделение за поставяне на сгъваем чадър и други малки предмети.

Просторният интериор – скритият коз на Rapid

Салонът е много широк и предоставя големи пространства за водача, пътника до него и возещите се на задната седалка. За отбелязване е обемът на багажното отделение, който със своите 550 литра е сред най-големите в този сегмент, а при сгънати задни седалки нараства до 1490 литра. Множество умни решения допълват щедрото товарно пространство.

Новите двигателите на Skoda Rapid

Това са 1,0-литровият 3-цилиндров бензинов турбомотор 1.0 TSI, който се предлага в два варианта на мощност от 95 и 110 к.с. И двата двигателя са много пъргави и имат висок въртящ момент в средния диапазон. Моторът с 110 к.с. развива максимален въртящ момент от 200 Нм в широкия интервал от 2000 до 3500 оборота в минута, което е подобрило и динамичните характеристики. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за  9,8 секунди, а разходът на гориво в комбиниран цикъл е впечатляващ –  4,6 л/100 км. Двигателите са в съчетание с 6-степенна скоростна кутия.

По каквито и настилки да тествате Skoda Rapid, то контрола и сцеплението са на висота. Дори по заснежените пътища до писта „Лалето“ на Витоша автомобилът е стабилен, а управлението прецизно.  Окачването е еластично, а неравностите на пътя не се усещат.

Базовата версия е оборудвана с 15-инчови джанти, а като опция се предлагат колела с диаметър до 17 инча.

Най-достъпната версия Fresh на новата Skoda Rapid започва от 23 500 лв. и е оборудвана с централно заключване, електрически стъкла, климатик, радио с 6,5-инчов цветен сензорен дисплей, 6 въздушни възглавници, ABS и стабилизираща система ESP с помощна функция при потегляне по наклон, система за следене на налягането в гумите и др. Ако изберете специалната версия Edition с начална цена от 27 260 лв., оборудването е допълнено с климатроник, заден парктроник, адаптивни фарове, темпомат и др. Срещу допълнително заплащане са достъпни безключов достъп и стартиране на двигателя, автоматична спирачка, система за разпознаване на умората у водача и много други.

Технически характеристики на тествания модел на снимките:

Skoda Rapid 1.0 TSI Edition

  • 1,0-литров 3-цилиндров бензинов турбомотор
  • 6-степенна механична скоростна кутия
  • 110 к.с. максимална мощност при 5000 об/мин
  • 200 Нм въртящ момент при 2000-3500 об/мин
  • 9,8 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 200 км/ч максимална скорост
  • 4,6 л/100 км среден разход на гориво
  • 106 г/км емисии на СО2
  • 29 075 лв. с ДДС цена на модела

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име