Как български рицар превзе Германия

0
3184

Беше вълнуващо изживяване, когато преди 10 години за първи път се срещнах с петобоеца Тодор Николов. За репортажа в списание „Езда” в бр. 15 от 2007 г. имахме на разположение цял ден да опознаем спортиста отблизо. Снимахме го в миговете на върхово напрежение във всяка една от дисциплините: езда, бягане, плуване, стрелба и фехтовка. Тогава 26-годишният студент от Националната спортна академия сподели, че специалността му е „Фехтовка”, но не пропусна да отбележи, че сърцето му вече принадлежи на модерния петобой. Странно, съдбата още от дете бележи пътя му и до днес с единствената тънка нишка – светът на конете. С истински спортни кончета за първи път се сблъсква като малчуган на конната база ,,Хан Аспарух” в София, когато един от треньорите го кани да се качи на седлото и да поязди. Точно няколко минути трябват на преодолялото бързо страха от съприкосновението с животното момче, за да се запали за цял живот по ездата. С много страст и упоритост в тренировките стига до шампионска титла на европейско първенство по езда, но в него по-силен се оказва петобоецът, който развива много по-комплексни качествa.

При първата ни среща сподели: „Прехраната ми не идва основно от спорта, но спортът ми даде един начин на живот, едно възпитание, което трудно мога да получа някъде другаде. Човек става железен, дисциплиниран, отговорен” – казва в първото си интервю за изданието ни Тодор Николов, без да предполага, че след 10 години ще бъде буквално железен човек, защото в новото си амплоа му се налага да бъде облечен в рицарски доспехи и да разнася славата на български исполин в един от най-зрелищните конни спектакли в Европа. Той е сред звездите на най-големия увеселителен атракцион парк в Германия – „Европа парк”. Тодор започва работа през 2014 година след много тежък кастинг за наемане на ездачи-каскадьори. Преодолява с лекота конкуренцията и сега с огромен успех участва в шоу спектаклите, които се провеждат върху площ от 850 000 квадратни метра, а годишно 4 200 000 посетители си купуват билети, за да наблюдават изпълненията на звездите от манежа.

След 15 години състезателна кариера в петобоя и 6 като треньор на националния отбор в същата дисциплина, любовта към конете отново се намесва в съдбата му.

Шоуто, в което участва се продуцира от италианеца Марио Лураши, един от най-известните професионалисти от бранша. Той е ненадминат в дресировките на коне, филмовите му каскади са уникални, във волтижировката номерата му са достойни за всеки един учебник. Всичките колеги на Тодор от неговата „стънт група”, го боготворят, защото той е ведър човек, винаги е усмихнат, респектирани са от професионализма му. Повечето хора в трупата са французи, но при тях няма езикова бариера – разбират се с езика на ездата. „Не беше лесно в началото да се сработя с колегите „гали”, не искаха веднага да ме допуснат близо до тях. След 3 години съвместна работа в Германия им доказах, че българите не сме по-малко корави от „франсетата“, сподели след 10 години отново за списание „Ezdapress” талантливият спортист – каскадьор. Летният сезон в „Европа парк” започва през април и приключва в края на ноември. В този дълъг период паркът няма нито един почивен ден, както и шоуто, в което бившият петобоец има по 2-3 спектакъла на ден или средно 600 на сезон. Всеки спектакъл е с продължителност 35 минути. Конете, с които работи каскадьорската група, са 20 на брой и са от испанска порода, изключително интелигентни и податливи на дресировка. Редуват се така, че да могат да почиват поне веднъж седмично.

През сезон 2016, гвоздеят в програмата беше рицарското шоу, което се афишираше под името „Черният рицар“. Именно в него нашият Тодор е в главната роля и всеки път обира овациите на публиката. Тук ще поясним, че думата рицар произлиза от немското „ритер” (ritter), което означава конник.

Докато се подготвя за шоуто на сезона и за изпълненията на черен рицар, колегите му го успокояват, че усилията в тренировките си заслужават. Съдбата отново му поставя тежка задача, но пък той е доказал, че не се притеснява от трудностите. В крайна сметка феновете му непрекъснато се умножават, боготворят го, преследват го за автографи. След първия месец от старта на шоуто, 10 от каскадьорите получават трайни контузии – счупени ключици, скъсани връзки, мускулни разтежения и т.н. Николов също получава травми, но те не са в състояние да го откажат от шоуто. „Част от ролята ми беше да губя в дуел с коне и трябваше да падам от коня. Така с представления от по 2-3 пъти дневно натрупах доста голяма брой падания (около 450 на сезон). Най-добрият лек срещу контузиите и умората от дългия сезон беше конят ми Агилито. Чувстваме се като едно цяло и това се дължи на упоритата ни съвместна работа всеки ден, където си имаме фиксирани часове за тренировка и езда.“, споделя Тодор Николов – звездата на германския „Европа парк”, който вече е по-известен с прозвището „Черния рицар”.

Архив: сп. ЕЗДА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име