Новото BMW X5 – нов Х език на форми и мощност

0
1914

Част от моделната гама на четвъртото поколение на легендарното BMW X5, беше представена на медиите в България по време на тест-драйв по автомагистрала, офроуд терени и по криволичещите пътища на Родопа планина. Освен всички новости в модела, акцент в събитието бяха и вдъхновените от моторните спортове Performance части, които ще се предлагат и в новото BMW X5, като оригинални аксесоари за вграждане.

Наричан основател на моделното Х-семейство на BMW, новият всъдеход X5 идва обновен, но и все така верен на традициите на предшествениците си, като съчетава впечатляващи офроуд възможности с изключителна динамика на пътя.

От предоставените за тест варианти на модела ми се пада M Performance двигател  – BMW X5 M50d, задвижван от 3,0-литров 6-цилиндров агрегат с 4 турбокомпресора. Скоростната кутия е 8-степенна автоматична Steptronic, а под капака са заложени 400 к.с. Спортистът с нова визия ускорява от 0 до 100 км/ч за 5,2 секунди и развива до 250 км/ч максимална скорост.

Всъдеходът е с поразителен външен вид, луксозен интериор и забележителни динамични качества по пътища и офроуд терени.

Новото BMW X5 е по-дълго, по-широко и с по-голямо междуосие от предшественика си, което осигурява още по-голям простор в купето. По-голяма е и типичната за марката бъбрековидна радиаторна решетка. Повишен е и обсегът на незаслепяващите дълги светлини до 500 метра.

Характерните пропорции и спортния характер на SUV са запазени, но в същото време формите са изчистени, а прецизните линии подчертават здравината и елегантната мощ на автомобила.

Вариантите на оборудване на модела са xLine и M Спорт, опции от BMW Individual. В интериора ще срещнете както винаги стилно издържан лукс и комфорт. Всеки път сядайки в купето, на който и да е модел на BMW, усещам гостоприемна атмосфера въпреки скъпия и изискан интериор. Има нещо „свойско“, спонтанно при партнирането с автомобила.  Новото BMW X5 този път ме посреща с комбинирани декорации от кожа и алуминий. Мога да декорирам LED осветлението в купето в шест различни цвята. Но това бледнее пред възможността да разчитам да се информирам от данните на централния панел, традиционно насочен към водача или от 12,3-инчовия дисплей с променлива конфигурация, разположен директно пред погледа ми. Той показва всички данни, а най-важните могат да се проектират и на предното стъкло. С  мултимедийната система минавам много бързо на „ти“ чрез познатия ми  кръгъл джойстик, а ако искам да се забавлявам – ползвам системата за разпознаване на жестове. Времето ми е кратко, за да открия всички новости, улеснения и системи, но не пропускам йонизацията на въздуха в купето и избора между осем аромата.

Откривам и и оформения по нов начин селектор на трансмисията, където са  разположени и уредите за управление за другите свързани с шофирането функции: превключвателя на Контрола на шофирането, бутонът Старт/Стоп, както и бутоните за активиране на настройките на опционалното въздушно окачване и на офроуд режима. Управлението на отоплителната и климатичната инсталация също се извършва от оформен по нов начин блок за управление, а светлинните функции на новото BMW X5 също се активират с помощта на бутони.

Предните спортни седалки са оборудвани с електрическо задвижване и отопление. Опциално се предлагат с вентилация и масаж. За първи път  новото BMW X5 може да бъде оборудвано с термо поставки за напитки в предната част на средната конзола, като поставените там чаши или бутилка могат да бъдат подгряти или изстудени.

Пътниците на задната седалка, освен голямо пространство, имат достъп както до собствени така и до наличните отпред в автомобила медийни източници. Те могат да ползват и навигационната карта и услугите на BMW ConnectedDrive. При 5-местната версия обемът на багажника е 645 литра, а при сгънати задни седалки е 1860 литра.

BMW M Performance – екстремно мощен

Изключителен дизелов двигател, който позволява на новото BMW X5 M50d да постига необикновено темпераментни динамични характеристики. Монтираният на BMW M Performance  редови шест-цилиндров двигател, с работен обем 3 л, развива максимална мощност от 294 кВт /400 к.с. при 4 400 об/мин, както и максимален въртящ момент от 760 Нм, който е на разположение в диапазона 2 000 – 3 000 об/мин.

Тези стойности се постигат с помощта на каскадно свръхпълнене с два турбокомпресора за високо налягане и два турбокомпресора за ниско налягане. Коефициентът на полезно действие на системата за свръхпълнене се оптимизира от рециркулацията на отработените газове, която въздейства както върху степента за високо така и за ниско налягане. Иновативното каскадно свръхпълнене е комбинирано с директно впръскване Common-Rail, което работи при максимално налягане до над 2 500 бара. Прецизното дозиране и финото разпрашаване на горивото оптимизира както ефективността, така и емисионното поведение на двигателя.

За пръв път при BMW X модел се предлага и пакет Офроуд. Освен стабилни елементи за защита на дъното в предната и задната част на автомобила, той включва и въздушно окачване на предната и задната ос, както и управляем блокаж на задния диференциал и се предлага за всички варианти на модела с изключение на BMW X5 M50d. Освен това, пакетът включва и специфични индикации на арматурното табло и контролния дисплей, както и допълнителен бутон на средната конзола, с който се избират четири режима на движение. С него могат да бъдат активирани идеалните настройки на:

  • системата xDrive
  • характеристиките на педала на газта
  • управлението на трансмисията
  • намесите на системата за контрол на стабилността DSC за движение по пясък, скали, чакъл или сняг

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име