Не бързайте, ако искате да постигнете успехи в ездата

0
1590

Тренировките ще са ефективни само ако отделяте достатъчно време на животното и не допускате грешки в отношението си с него. Когато възнамерявате да разрешите някакъв проблем, свързан с вашия кон, винаги си задавайте въпроса: Защо възникна това затруднение? Ако успете да разберете каква е причината за проблема, по-лесно ще намерите и нужното ви правилно решение.

Има и други въпроси, които е добре да си задавате, като: Защо моят кон не желае да бъде хващан? Дали пък това не означава, че всеки път, когато се докоснете до него, това не се възприема като предстоящото отиване на работа? В крайна сметка дали конят не е наясно, че ще бъде отделен от табуна, с който предпочита да остане? Дали пък не е получил рана, която има нужда да бъде лекувана и поради тази причина той възприема негативно контакта с човека, който ще му причини дискомфорт при лечението?

И още един уместен въпрос: Защо по време на езда конят ми се опитва да ме хвърли на земята? Дали пък седлото е поставено неудобно или е прекалено стегнато? Дали пък хвърлянето на ездача не се възприема от коня като начин да се върне в конюшнята, където няма да го притесняват?

Някои проблеми са причинени от физически или психологически причини. Повечето от тях обаче се дължат на човешките грешки. Затова, когато имате проблем в общуването с вашия кон, запитайте се честно дали той не е причинен от вашето отношение? Разбирайки каква е причината за гафа, ще можете да промените така поведението си, че да повлияете правилно коня.

Две неща, които никога не помагат. Ядът или гневът никога не дават добри резултати. Те нямат място в общуването с конете. Ударите, викането или ритането ще научат коня само да се страхува от вас. Ако почувствате, че гневът ви обзема, по-добре е да спрете и да си намерите някаква друга работа. Когато човек е ядосан, той не може да реагира трезво. Ядът се появява, тогава, когато човек не може да намери решение на проблем или когато изглежда, че всичките му усилия отиват нахалост. Поради това е добре в такива моменти да се обръщате за помощ към професионален треньор.

Времето за коня не е това, което е за хората.

Тренирането на коня не може да се измерва с времето, което е валидно и за човека. Някои коне учат по-бързо от други. Затова не си поставяйте срокове. Конете са много чувствителни по природа. Затова настроението ви и езикът на вашето тяло рефлектират върху тях. Ако бързате, конят ще почувства вашето напрежение. Дори и да бързате за вашето любимо телевизионно шоу например, конят ще отчете вашата напрегнатост като опасна ситуация и това ще се отрази зле на поведението му. Ако имате само 15 минути, които може да отделите на коня, правете неща, които знаете, че може да постигнете за толкова кратко време. Ако тепърва се опознавате с вашия кон и той все още не е свикнал с вас, тогава можете само да се поразходите около неговата конюшня, да проверите водата, изобщо е добре да се захванете с дейности, които да породят доверие към вас от страна на коня. Така той ще свикне с вашето присъствие и няма да го отчита като заплаха. Не използвайте тези 15 минути, за да се опитвате да хващате коня, ако той все още не е свикнал с вас. Иначе ще натрупате излишно напрежение в животното и вашето опознаване няма да има напредък. В такава ситуация конят ще бяга от вас. Ако конят ви създава проблеми с воденето, прекарайте тези 15 минутки в разхождане на животното. Не правете по-сериозни тренировки, не изисквайте прекалено много от него и не прибързвайте. Запазете по-усилените тренировки за друг път, когато ще имате повече време за коня.

Научете се да планирате.

Преди да започнете да се занимавате с коня, планирайте точно какво искате да постигате ден по ден с него. Планирайте така времето, което ще отделите за коня, че да не бъдете прекъсвани при заниманията си. Ще срещнете трудности, ако отделяте на своя кон само част от вниманието си. Имайте пред вид, че ще объркате животното, ако, докато го учите, говорите с някого друг например.

Научете се да се задоволявате с малки успехи.

Ако вашия кон бяга от вас, когато се опитате да го възседнете, бъдете доволни, че животното стои спокойно оседлано, когато сте до него. Не бързайте. Само доброто отношение ще предотврати нежелани реакции от страна на коня. Оставете всяка тренировка да завършва с малки успехи и им се радвайте. Постоянството и търпението са пътят към ползотворно общуване с конете.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име