MINI John Cooper Works – среднощна гонка

0
4593

Най-подходящият автомобил да пришпориш времето и да обиколиш всички МОЛ-ове, точно преди да затворят. Градският трафик не ме притеснява, защото новият MINI John Cooper Works е маневрен, бърз, ама много бърз, малък и цветен във всички часове на денонощието.

Това е най-пъргавият и зверски мощен модел в гамата на MINI. През цялото време на тестовото шофиране ми напомняше за най-бързоногото Уелско РОNY в света на конете, което регистрира най-бързия бараж, след като би по време високите си породисти събратя на състезание в Дъблин през този септември.

При стартиране на двигателя и подаване на газ новото MINI John Cooper Works издава звук, който те кара на мига да провериш дали наистина ускорява от 0 до 100 км/ч за 6 секунди. Истина е!

2,0-литровият 4-цилиндров бензинов турбодвигател с директно впръскване на горивото прави мощност от 231 к.с. при 5000 об./мин, а максималната му скорост е 246 км/ч. Спортният миньон се изстрелва шеметно, така че забравям да дишам. Светлините на града се сливат с тези от арматурното табло, но MINI John Cooper Works ми дава първата доза опомняне с MINI Head Up дисплейя на стъклото пред очите ми, така че да видя превишената си скорост. Осъзнавам се! Оборотомерът кротва и разбирам, че той е петолинието, по което се изписва гърления режещ звук от ауспуховата система.

Наслаждавам се на превъзходното управление и стабилност. В централната конзола, обвит в най-забавната „жива“ цветна рамка, 8,8 – инчовият дисплей ми намества пъзела от картината: къде съм, каква музика слушам и кой ми звъни в момента. Мога през цялото време да съм на дълги светлини, без да ми мигне окото. MINI John Cooper Works има предна камера, интегрирана в огледалото за задно виждане, засича насрещния трафик и автоматично включва (или изключва) един или повече от четирите сегмента на предните светлини.

Чевръстият миньон, с който кръстосвам столицата, е с 6-степенна механична скоростна кутия. Редувам ниски скорости с високи, за да тествам, редувам газ-спирачка. Забравям околния свят, защото в MINI John Cooper Works има всичко от което се нуждая. Цел, гориво, удобство, сигурност и безумна радост от шофирането. Интелигентен с безупречно поведение, той е перфектния партньор за вечерна среща.

От вън и отвътре, с всеки елемент спортистът напомня за своята индивидуалност. Нахален, млад и модерен, през цялото време без свян говори за себе си. Той е MINI. Освен в средата на волана, това логото те посреща на предния капак и те изпраща на задния. Отваряш вратата и на асфалта се появява персонализируема проекция MINI върху асфалта. Натискаш спирачките и този зад теб вижда мотиви на британския флаг в габаритите. Същото послание свети и на декоративна лайсна на арматурното табло от страната на пътника до водача над жабката.

Луксозният и пъстър салон е пълен с десетки улеснения за шофьора и още толкова закачки за пътниците, които в тествания модел могат да са трима. Системата MINI Connected осигурява свят на информация и забавление чрез широка гама интелигентни услуги и приложения, така че пътуването да е впечатляващо. Навигационната система пък има възможността да раздели екрана така, че по едно и също време да се следят две неща. А когато в препълнения паркинг на МОЛ-а търсите място, MINI ще го намери и дори сам ще паркира.

За покупките след шопинга ще се погрижи багажното пространство, което може да приюти багаж до 211 литра, които стават 711 при сгънати задни седалки.

В края на вечерта идва и по-сериозния „разговор“ с гордия бързак, който разкрива, че относително леката конструкция, директното управление и отличния контрол са част от устременото и мощно спринтиране на новото MINI John Cooper Works. За това допринасят и многораменното задно окачване, широките следи и понижения център на тежестта. Моделът е с нови пружини в окачването, нови амортисьори и стабилизатори за напречна устойчивост, благодарение на които страничните наклонявания в завоите са минимални. Като опция се предлагат адаптивни амортисьори и настройка на шасито със спортен, комфортен и икономичен режим.

За лека нощ, следват отговорите на два въпроса: колко харчи и колко струва?

Цената на тествания модел MINI John Cooper Works е 84 955 лв, а базовата цена на модела е 63 600 лв. С един пълен резервоар могат да се изминат около 500 км, като средния разход на гориво е 6,6 л/100.

Снимки Георги Павлов и EzdaPress

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име