VІІІ Национално изложение на коне от породата Дунавски кон и 3 гонки с Рисисти коне посрещна Националният хиподрум в Банкя

0
6378

Националната асоциация по коневъдство (НАК) и Българската асоциация за Рисисти коне (БАРК) проведоха в един ден (27 октомври) изложение на коне от Дунавска порода и надпрепускане с коне от Рисиста порода.

Събитието с подобаваща на асоциации организация, бе помпозно, с гости от чужбина, с добър брой участници – 35 коня в изложението и 17 старта в гарите, но с празни трибуни.

Денят започна с тържествено откриване и представяне на официалните гости, сред които бяха представители на МЗХ, НАК и ИАСРЖ (Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството). Специални гости от чужбина бяха популярният от години вече у нас хиполог Ласло Барток и Милан Урошевич – представител на сръбската асоциация на коне от породата Нониус.

Хиподрумните писти представиха смесена програма с изложение на Дунавски коне в три категории: жребци (5 броя ), кобили (16) и млади подрастващи кончета (7 мъжки и 6 женски), които се редуваха с гонките с двуколки. Дунавците бяха оценявани по 6 показателя, а Рисаците бягаха в три гари под призовете на три купи. Още в самото начало на изложението есенния вятър посплаши конете с веещите се знамена, а в един момент дори отнесе шатрите на ВИП – гостите и журито. Лека закачка, че никога не се знае накъде ще задуха вятърът на промените и какво ще ни донесе.

Изложението стартира с демонстрационна езда и впряг с каруца с Дунавски коне, а по-късно след оценяването, най-голям брой точки от страна на съдийския състав (Ласло Барток, зооинж. Димитър Митов и д-р Минчо Димитров) успя да събере жребец Теzir I, който получи лентата на шампиона в категорията. Жребецът – шампион е собственост на Емил Григоров. На първо място бе класиран Metezh на стопанина Николай Евлогиев. На второ и трето място бяха отличени съответно Dilan на Таня Марчева и Tahir I на Иван Циров.

Галерия категория Жребци

При кобилите шампион стана Litva I – скъпоценно богатство на Галя Димова, а първото място заслужи кобила Tanzaniа на Николай Евлогиев. С второ и трето място си тръгна стопанката Ирена Василева чрез представените нейни кобили Hika и Zetka.

Галерия категория Кобили

При подрастващите женски кончета бяха отличени Tekila Tank на Венцислав Василев, Haiti на Николай Евлогиев и Кazira на Емил Григоров. При подрастващите мъжки кончета, собствениците Галя Димова и Николай Евлогиев и тук грабнаха по една награда, съответно с първо място за конче Кalin I и второ за Harakter I, а на трето място бе класирано конче Latino на Андрей Бобочоев.

Галерия категория Подрастващи кончета

В рамките на състезателния ден се проведоха и гонки по надпрепускане с коне от Рисиста порода, сред които и Купа на Балканските нации, организирана от Българската асоциация за Рисити коне (БАРК). В купата участваха по двама запрежчици от Сърбия, Унгария и България. В предварителната програма фигурираше само името на Ферентс Кулик от Унгария, но след като се оказа, че предвиденията румънски запрежчик въобще не е пристигнал, на негово място в двуколката седна любимата на Кулик, с която живее на семейни начала – очарователната Китти.

Така Балканската гара стартира на дистанция 2 100 метра за 4 годишни и по-възрастни коне, а в надпреварата убедително победи по-силната половинка от унгарската двойка – Ферентс Кулик с кобила Crazy Victory, собственост на българския запрежчик и треньор Илчо Илчев. Конете в Балканската купа на хиподрума в Банкя, по подобие на международните гари в Европа, се проведоха с коне изтеглени по жребий. Втори стана състезателят Стоян Радев, който надпрепускаше с кобила Agosta De Hoerdt, собственост на Георги Генчев. Трети финала прекосиха кобила Baby Doll Quick (от конюшните на Теньо Узнов, треньор Нанко Найденов) и единствената жена-запрежчик Китти Шепеши.

Галерия втора гара „Купа на Балканските нации“

Преди тази гонка се проведе друга – „Купа на коневъдите от Орошхаза Унгария“ на дистанция 1 900 метра за 3 – годишни коне, която спокойно може да бъде наречена „Реванш- Дерби“. Преди точно седмица на същото място се проведе Дербито при Рисистите коне с абсолютно същите участници. Реваншът бетонира титлата на „Дербист“ за 2018 на победителя и в тази гонка – кобила Romantika, с треньор и собственик Стоян Бакърджев и запрежчик Янко Маринов. На второ място се класира Fine Style на Илчо Илчев (собственик, треньор и запрежчик). Трето място не бе присъдено, тай като останалите коне в гонката бяха дисквалифицирани поради вдигнат галоп.

Галерия първа гара „Купа на коневъдите от Орошхаза Унгария“

В третото изпитание на дистанция 2 150 м за 4-годишни и по-възрастни коне, под надслов „Купа на запрежчиците“, на старт застанаха 6 двуколки. По правилник участват 8-те най-добри състезателя, събрали най-много точки през сезона.

Както се очакваше, любимата на цяла България Bomba De Janville за пореден път доказа силата си на непобедима, като успя да надмине най-добрия в отворените гари – Sphinx Du Plessis. За четвърта година 13-годишният жребец показва постоянни отлични резултати, а от тази година притежава и лиценз за „баща“. Закупен от чужбина, рисакът е собственост на Стоян Радев. Но всичко това бледнее пред спортна слава на Bomba De Janville, която е повод за национална гордост с 12 старта, 10 от които са първи места, едно второ и един фал-старт в Пожаревац тази есен. Трети в тази изключително оспорвана гонка стана кастратът Vrint, които се тренира и управлява от неговия собственик Красимир Рахнев.

Галерия трета гара „Купа на запрежчиците“ 

Общият награден фонд за трите гонки бе 4 000 лв.

Текст и снимки: Иван Кисьов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име