Новото Peugeot 508 пренаписва историята при седаните

0
5067

Виждате ли ги? „Зъбите“ на лъвската захапка светят с особен фин намек за сериозната амбиция на новото Peugeot 508 да захапе най-добрите и доказани съперници в D сегмента, където си мерят силите най-големите автомобилни производители в света. Този елемент в убийствения дизайн на изцяло обновеното 508 допълва прекрасно аеродинамичните линии и прилегналия, сякаш готово за лов, нисък автомобил (с височина едва 1,40 метра). Предницата е агресивна, покривът – обтекаем, дължината е 4,75 метра, вратите са без рамки, теглото е намалено със 70 кг, а колелата са в идеална хармония с арките на подкалниците. В задната част на автомобила умело е скрита багажната врата, която дава достъп до 487-литровия багажник. Всеки детайл е направен в стила на премиум сегмента.

Новото Peugeot 508 е с нов тип каросерия, която вместо седан вече е фастбек с пет врати. Моделът е с нови двигатели, отлично пътно поведение и безброй технологични функции. На практика дизайнерите на новото Peugeot 508 пренаписват правилата за формите на седана в сегмент D. Широчината е увеличена до 1,86 метра, което прави колата доста широка. За да се подобри аеродинамиката, каросерията е тясна и скосена отпред, вместо отзад, обратно на впечатлението, което създава. Това е една от тайните за стегнатата стойка на френския лъв 508.

Интериор по ноти

Въпреки, че е различен от другите си събратя по вътрешно оформление на купето, Peugeot 508 ползва същия фирмен и вече популярен i-Cockpit – мястото за водача и повдигнато инструментално табло на предния панел. Над волана на нивото на очите е разположен 12,3-инчов цифров екран, който предоставя цялата необходима информация за шофирането. В централната конзола е сензорният екран на мултимедийната система с размер 8 инча в базовия модел и 10 инча във версията GT, а със седемте „клавиши на пианото” се избират основните функции за комфорт: навигация, телефон, радио, климатик, настройки на автомобила, мобилни приложения и др.

Всички в купето могат да се наслаждават на „Френската соната“, тъй като акустиката под панорамния покрив е поверена на известната френска компания Focal. Водачът и пътникът до него могат да се поглезят и с масаж. В купето има изобилие от ниши за поставяне на вещи и практични контакти (четири USB порта за зареждане на мобилни устройства, един жак в подлакътника и два контакта по 12V, включително един в багажника). Пътниците на втория ред са обгърнати в комфортна и  луксозна обстановка, а при тяхно отсъствие и сгънати задни седалки, багажното пространство стига до 1537 литра.

Сърцето на „Лъва”

Новото Peugeot 508 се предлага с два бензинови и три дизелови двигателя PureTech и BlueHDi с турбокомпресор и директно впръскване. Бензиновите мотори са с обем 1,6 литра с мощност 180 или 225 к.с., съчетани с 8-степенна автоматична скоростна кутия. Дизеловите двигатели са 1,5-литров работен обем с мощност 130 к.с., съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия или с 8-степенна автоматична трансмисия и 2,0-литров турбодизелов двигател във варианти със 160 и 180 к.с., само в съчетание с 8-степенна автоматична скоростна кутия. Перлата в короната на царя е версията GT, а именно Peugeot 508 PureTech с 1,6-литров турбобензинов двигател с мощност 225 к.с., в съчетание с 8-степенната автоматична трансмисия. Динамиката е забележителна: „Лъвът” се изстрелва от 0 до 100 км/ч за 7,3 секунди, а максималната скорост за съжаление е ограничена до 250 км/ч.

Водачът може да адаптира характера на автомобила към своя стил на управление, благодарение на окачването, управлявано от променливи амортисьори и селектор за избор на режим при шофиране: Eко, Спорт, Комфорт и Стандарт. Удоволствието от шофирането се постига чрез една от най-добрите платформи днес, осигуряваща отлични динамични качества, намаляване на разхода на гориво и подобряване на безопасността. Настройките за контакт с пътя са адаптирани за всеки двигател, за да гарантират най-комфортното возене и омекотяване по неравни повърхности.

Новото Peugeot 508 се произвежда в завода Мюлуз във Франция и предлага за първи път в сегмента система за нощно виждане, адаптивен автопилот с функция Stop&Go (с 8-степенната автоматична скоростна кутия), асистент за позициониране в лентата, активна спирачка, която засича пешеходци и колоездачи през деня и през нощта при скорост до 140 км/ч и така полезното предупреждение за спазване на дистанция. Специален асистент следи колата да бъде придържана в лентата, а друг следи за умората на водача.

На пътя Peugeot 508 демонстрира абсолютна подчиненост на желанията на водача – ускорение, маневреност, сигурност. Радиусът на завой е подобрен и намален с 1,5 м в сравнение с предишното поколение. В градски условия разкошният фастбек се грижи и за паркирането чрез системата от най-ново поколение с функция която пази фланговете (предлага се само с автоматична скоростна кутия).

Право в десятката

Новото Peugeot 508 е създадено за бизнес клиенти, силно взискателни по отношение на разходите за поддръжка и стойността на изкупуване като част от покупката на нов автомобил. С амбициозните цени, започващи от 52 590 лв. и достигащи до 77 773 лв. за най-високото GT, новото Peugeot 508 ясно заявява позицията си пряко да атакува премиум моделите Audi A5 Sportback и Volkswagen Arteon.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име