Първо Национално изложение за Рисисти коне

0
4475

На 13 октомври в град Сливен, в Изложбения център по животновъдство се проведе първото Национално изложение на коне от Рисиста порода, организирано от Националната асоциация по коневъдство.

Събитието събра на едно място над 30 собственика, сред които и Петър Шарков, който има най-голямото стадо с коне от породата в България – над 75 екземпляра, и над 30 коня.

Изложението бе открито с представяне на коне в тренинг, които дефилираха пред публиката в пълна състезателна екипировка. След тях на „подиума“ бе предоставена дербистката за 2017 год. – кобила ФУРИЯ АС (ФАЙТИНГ АС X ФИАКОЛА ДЛ). Тя е собственост на Стефан Димитров от Пловдив, но родена в конюшните на Никола Павлов. Кобилата има спечелени 4 първи, 2 втори и 2 трети места в общо 12 старта. През 2017 нейна става титлата на Дерби България за Рисисти коне и е най-добър 3-годишен кон на държавата.

След този атлет на терена излезе френската Рисиста кобила БОМБА ДЬО ЖАНВИЙ, внос от Франция по програма за сътрудничество и взаимопомощ между НАК и френската организация Льо Тро. Кобилата е собственост на Цветан Пармаков, а техният тандем не спира да печели първи места. Изявяват се често по състезания в България и чужбина, като за 10 събития през 2017 г.  имат 6 първи и едно трето място. Следва триумф на Купата на Балканските нации на хиподрума в Банкя, Купата на град Плоещи в Румъния, а за 2018 от 7 старта имат 6 първи места.

След представянето на двете шампионки се показаха жребците, кобилите майки и подрастващите кончета, като всички коне получиха розетки, а техните собственици плакети.

Целта на първото национално изложение за Рисисти коне е популяризиране на породата Рисист кон и запознаване на публиката и феновете на конния спорт с дисциплината в която взимат участие те, а именно надпрепускане с двуколки.

Ако събудихме любопитството ви заповядайте на 21 октомври от 11:30 на хиподрума в Банкя, където ще видите тези прекрасни коне в действие и ще станете част от конния спорт в България. Организатори са НАК и БАРК, а входът за зрители е свободен, а програмата предвижда:

  • Grand Prix на България за 2 годишни коне
  • Grand Prix (Derby) на Българи за 3 годишни коне
  • Grand Prix на Българи за 5+
  • Купа за коне от „Le Trot“

снимки: НАК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име