Новото BMW X4 – щура надпревара

0
6367

Обичам конете, особено породистите. Обичам и автомобилите, особено BMW-тата. Имам пет минути да направя своя избор. В едната си ръка държа поводите на испански жребец, порода Андалус, известен като “Кралят на Европа“, а в другата стискам здраво ключа на новото BMW X4.

Породата е възпята още от Омир в „Илиада”, а днес екземплярите наброяват около 20 000 по целия свят. От въвеждането на пазара на първото поколение на BMW X4 през 2014 г. са продадени над 200 000 екземпляра. И конят и автомобилът са расови, скъпи, мощни, известни, родени за победи. Белият цвят на двата атлета е чиста случайност в деня на медийното представяне на второто поколение BMW Х4 в България.

Пътят ме отвежда в конюшнята на конна база „Сивек“ във Велинград, където разполагам с няколко минути за снимки и избор.

Исленио е името на чистокръвния  жребец, който гордо застава за снимки и дори с леко снизхождение поглежда към гастрольора на поляната, без да знае, че под капака на притихналия Х4 кротуват 326 конски сили.

Щастие е да се снимаш, да погалиш, да укротиш, да пояздиш коня, известен с най-гордия тръс и най-величествения галоп. Ценните му качества – сила, атлетичност, покорност и внимание към ездача, го правят предпочитан в традиционните кориди в Испания и Португалия. Като си говорим за качества, то синонимите мощност, спортен характер, уникално управление, мисъл и грижа за водача – всичко това притежава и BMW X4. Исленио и неговият собственик ми намигат с разбиране и  питат: „Какво е новото в модела ?“ В търсене на отговора, вече съм зад волана на най-мощната версия Х4 на BMW.

– Нова е визията, ново е оформлението на интериора, има изцяло нови двигатели, като този, с който атакувах завоите по Белмекен. И най-важното – ново е усещането от шофирането.

По серпентините на Рило – Родопския планински масив, BMW X4 разкрива потенциала си и напомня за традициите. Силовият атлет е с намалено тегло и в същото време с по-големи размери: дължина – 4,75 м, височина – 1,62 м ,широчина – 1,92 м и междуосие – 2,86 м. Така важният просвет е 204 мм, аеродинамиката също е усъвършенствана, за което свидетелства и промененият изразителен силует. Индивидуалните дизайнерски елементи и специфичните 19-инчови алуминиеви джанти са част от оборудването на вариантите на модела xLine, M Sport X и M Sport, които позволяват индивидуален стил на екстериора и интериора. За новото BMW X4 за пръв път се предлагат и опциите на BMW Individual.

Пъргавина ,самоувереност, благородство, индивидуалност

Все неща типични за конете. Най-важните данни, като скорост, ограничения от знаците и посока от навигацията се проектират на предното стъкло. Централният панел е традиционно насочен към водача, а сензорният дисплей на мултимедийната система, в зависимост от нивото на оборудването, е с диагонал 8,0 или 10,25 инча. Командите и функциите могат да се задават и от кръглия джойстик, както и от специална система за разпознаване на жестове. Има и опция за гласово управление, която е модернизирана и много забавна.

Пътниците на задните седалки, които спокойно може да са трима, разполагат с увeличено пространство за краката, а багажното отделение е 525 литра, като при сгънати задни седалки може да стигне до 1 430 литра. Улеснението капакът  да се отваря със сензор под задната броня традиционно присъства и тук, както и електрическо затваряне посредством бутон, разположен на самия капак.

Оформените по нов начин предни кожени седалки с подчертани странични бордове, предлагат леко повдигната позиция на седене, а арматурното табло, с лека ниска позиция, е обърнато към водача. Предните седалки са с отопление, вентилация и електрическо регулиране. Модерната премиум атмосфера се допълва от светодиодно осветление в шест цвята.

Стандартното оборудване на BMW X4 е разширено и включва система за безключов достъп, пълен електрически пакет, тризонов автоматичен климатик, сензори за дъжд и светлина, аудиосистема, Bluetooth връзка, сателитна навигация, камера за обратно виждане, адаптивен круиз контрол с технология за автоматично спиране, следене на налягането в гумите. Като опция се предлагат : вентилация на предните седалки, автопилот за паркиране с дистанционно управление, Wi-Fi, камери за 360-градусов кръгов обзор от птичи поглед, разпознаване на пътните знаци и полуавтономно движение.

Щура надпревара

Пришпорвам времето с най-мощното ново BMW X4 с модификация  M40d. Двигателят е 3,0-литров 6-цилиндров битурбо дизел, който отприщва мощност от 326 конски сили. „Белият кон“, ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,9 секунди. За отбелязване е средния разход на гориво, който с доза спокойствие и наслада от шофирането, бележи  6,6 л/100 км, а при по-адреналинно шофиране скача двойно.

Освен този двигател, BMW X4 предлага избор между три бензинови и още три дизелови. На върха на гамата са два BMW M Performance модела. Редовият шестцилиндров бензинов двигател на BMW X40i развива максимална мощност от 360 к.с. Редовият шестцилиндров дизелов двигател на BMW X4 xDrive30d разполага с 265 к.с. Освен това гамата от задвижвания включва и два четирицилиндрови дизелови двигателя с мощност от 231 к.с. при BMW X4 xDrive25d – 190 к.с. и при BMW X4 xDrive20d , както и два четирицилиндрови бензинови двигателя с мощност 252 к.с. при BMW X4 xDrive30i и 184 к.с. при BMW X4 xDrive20i

Гамата двигатели при BMW е като отворена конюшня, от която излизат в галоп десетки коне. Многообразие от двигатели, мощности и версии.

Подобно на жокеите от които се изисква да изнесат центъра си на тежестта при надбягване, за да е по-пъргав беговия кон, така и при новото BMW X4, благодарение на специфично окачване и ниския център на тежестта, модела предлага значително по-висока пъргавина и в същото време високо ниво на комфорт на возене. Освен М спортното окачване и Performance Control, серийното оборудване включва и променливо спортно кормилно управление. Като опция се предлагат М спортна спирачна система и адаптивно окачване с електронно регулируеми амортисьори.

Допълнително е разширена и гамата от асистиращи системи, които повишават както комфорта, така и сигурността. Пакетът за сигурност вклюва десетки системи в помощ на водача, като новото поколение на активен контрол на скоростта с функция Stop & Go, асистент при завиване и водене в лентата, асистент за поддържане на лентата с активна защита срещу страничен удар, както и предупреждението за напречен трафик и за кръстовища.

Новото BMW X4 вече се продава у нас, като цените започват от 97 500 лева, а спортните М-версии струват 138 000 лева. Коне от породата Андалус у нас се продават на цена от 2 000 до 10 000 евро.

Снимки: BMW GROUP България и авторът

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име