Съветите на д-р PAVO

0
4047

Стартираме супер полезна рубрика съвместно със специалистите, които разработват така важната храна за конете. Много преди да поднесем менюто на нашите любимци е добре да се запознаем по лесен и достъпен начин с функциите на храносмилателната система на конете. Оказва се, че това е сложна система, която е склонна към смущения. В следващите няколко реда ще погледнем по-отблизо някои от тях. Също така ще обясним как да разпознаете симптомите, какво да направите и каква е превенцията срещу тяхната поява.

Устна кухина

Конете, които внезапно губят много килограми или блясъка на козината си, вероятно страдат от проблеми с храносмилането. Основната причина за проблема с храносмилането, свързан с устната кухина са лоши зъби или възпаления.

Дъвкателни проблеми

Кътниците на конете постепенно се износват, заради стържещия начин на сдъвкване на храната. Асиметричното износване прави кътниците, като заострени кукички. Тези заострени кукички причиняват нараняване на езика и/или вътрешната страна на бузите, което от своя страна прави сдъвкването на храната болезнено. Конят започва да дъвче по-малко и като резултат ще започне да губи тегло.

Какво може да направите?

Със сигурност знаете, че вашият ветеринар трябва да преглежда зъбите на коня най-малко веднъж на година. А, конете с неправилни/нестандартни зъби трябва да бъдат преглеждани два пъти в годината.

Езофагусът ( от латински oesophagus – „хранопровод“ – тръба, която свързва гълтача със стомаха) има само една важна функция в тялото- да превежда храна, течности и слюнка от устата към стомаха. Когато коня вземе своята хапка и не я сдъвче достатъчно, големи парчета от храната (като моркови, ябълки и т.н) може да се забие в езофагуса, което е много болезнено.

Какво може да направите?

Понякога лек масаж на езофагуса може са стимулира коня да преглътне. Въпреки всичко не чакайте прекалено дълго, за да се обадите на вашия лекар. Чест от задавянето при конете, увеличава рискът течности да навлязът в белите дробове и да предизвикат пневмония.

Стомах

Това е може би най-чувствителния орган от тялото на конете. Повече от 60% от всички спортни коне и около 90% от конете за надбягвания страдат от стомашни проблеми. За съжаление това много често остава незабелязано.

Конете произвеждат слюнка единствено, когато дъвчат. Слюнката е необходима за разреждане на мощните стомашни сокове. Конят не може да произвежда достатъчно слюнка, за да отслаби тези стомашни сокове, ако яде големи количества концентрирана храна. Тези стомашни сокове стават твърде мощни и с времето причинят язва на стомаха.

Колика

Чревните запушвания, натрупването на газ или усукване, могат да се появят на няколко места в храносмилателния тракт на коня, в резултат на което често са появата на колики. Коликата често се появява от неподходяща храна, чревна инфекция, зле подържани зъби или при смяна на сезоните, или резки температурни амплитуди, какъвто е сезона сега.

Как да разпознаем коликата?

Бъдете наблюдателни при следите симптоми:

  • Липса на апетит;
  • Безпокойство – многократно лягане и ставане;
  • Въртене на главата в посока на хълбока и корема;
  • Ритане или хапане на корема;
  • Люлеене на опашката и риене с копито;
  • Опити за уриниране без да го прави;
  • Апатия, болка и треска;
  • Ускорен пулс и дишане;

Какво да предприемете?

Обадете се на вашия ветеринар незабавно. Разхождайте коня, докато лекаря пристигне, но не го форсирайте да ходи, ако няма желание за това. Не е проблем, ако иска да легне или да се търкаля на пода, оставете го прави това колкото иска, ако се чувства спокоен.

Превенция

  • Най-важното е превенцията срещу колики, т.е какво да правим, за да предотвратим появата на досадните, болезнени и рискови колики ?
  • Винаги хранете конете с подходящото количество храна и спазвайте диета специално направена за вашия кон, съобразно неговата работа и натоварване.
  • Набавяйте качествено сено. То трябва да е свежо, чисто и без плесен.
  • Не променяйте диетата рязко. Винаги правете промените постепенно. Това важи, както за концентрираната храна, така и за сеното.
  • За да поддържате червата активни, активността на коня трябва да се подпомага от различни упражнения и движение.
  • Уверете се, че конят се храни бавно. Храната трябва да е в малки порции, няколко пъти на ден. Не позволявайте на коня да пие прекалено много или много студена вода след тежка тренировка.

www.pavohorses.co.uk

FB: HorseFeed

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име