Индийската Mahindra стъпи в България

0
3565

Най -големият индийски автомобилен производител бе представен официално вчера на българския пазар. Събитието се проведе в рамките на Международния технически панаир в Пловдив, където специално изграден Авто град разкрива автомобилните новости, марки и модели.

Марката Mahindra е известна в цял цвят с лидерските си позиции в производството на трактори, камиони, мотопеди и дългата си 70-годишна диря в автомобилната индустрия. През 1949 г. Mahindra стартира сглобяването на високопроходими автомобили Jeep, а днес портфолиото й включва 13 модела, сред които и електромобили. Интересен е факта, че индийците са собственици на италианското дизайнерско ателие „Пининфарина“ и на корейския производител на автомобили „Санг Йонг“. В спортната история на марката е и производството на електрически болиди, с които Mahindra се разписва сред основоположниците на Formula Е.

На европейските пазари Mahindra е позната от 14 години, с традиционно силни позиции в Италия, Испания и част от страните в Източна Европа. Компанията има над 800 дилъра по света, като основното производство е съсредоточено в Индия.

Интересът към индийската марка е доста голям, още повече, че това е втория опит да се дистрибутира на българския пазар. Преди близо десетина година, опит да ги наложи на родна сцена направи фирма „Дару кар“, но през италиански дистрибутор. Сега компанията навлиза смело чрез „Астреко мотърс“, част от която е дилъра на Honda за България – „Бултрако“. По този повод, на територията на обособеното автоградче в Пловдив, щандът на Бултрако е и най-големият, тъй като представя освен двете марки и още една – Subaru, като пловдивски дилър.

На първо време в България ще се продават два модела на Mahindra, които могат да се разгледат до 29 септември в Пловдив, когато приключва панаира. Двата висококачествени автомобила с повишена проходимост са компактния кросоувър KUV100 и 7-местният всъдеход XUV500.

Новият модел Mahindra KUV100 е агресивен и мускулест, практичен компактен SUV с интересен дизайн. С пътен просвет от 170 мм aвтомобилът се задвижва от 1,2-литров бензинов двигател с мощност 82 к.с. при 5500 об/мин., а максималният въртящ момент е 115 Нм при 3500 об/мин. Скоростната кутия е 5-степенна механична, максималната скорост е 148 км/ч. Комбинираният разход на гориво сочи 6,2 л/100 км. Резервоарът побира 35 литра. Обемът на багажника варира от 243 литра до 473 литра при сгънати седалки.

За качеството на автомобила говори и наградата „Златен медал“ в категория „Транспорт и автомобилна техника“, която Mahindra KUV 100 успя да спечели още на втория ден от Международния технически панаир.

Новият 7-местен всъдеход Mahindra XUV500 от своя страна впечатлява с луксозна версия и възможност за трети ред седалки. Всъдеходът е с 2,2-литров турбодизелов двигател с мощност 155 к.с. Скоростната кутия е 6-степенна механична, а средният разход е 7,0 или 7,5 л/100 км, в зависимост от това дали автомобилът е с предно предаване или задвижване 4х4. Багажникът е  243 литра при използване на 7-те места и 473 литра при 5-местната конфигурация.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име