SUZUKI SWIFT – класическа градска легенда

0
4554

Автомобил, който при всяко натискане на спирачката и отпускането на газта ти подарява по километър – два !

Колкото повече намалява горивото в резервоара, толкова повече обратно на всяка техническа мисъл, при умело използване на педалите можеш да си откраднеш още малко разстояние и време с миньона Suzuki Swift. Магията се случва благодарение на изключително леката полу-хибридна система, която ползва интегриран генератор (Integrated Starter Generator), който помага на двигателя при стартиране и ускоряване на машината, и генерира ток при регенеративното спиране на автомобила. Системата използва малка високопроизводителна литиево-йонна батерия, поставена под предната седалка. Тази система има старт – стоп функция на двигателя, която позволява плавно и тихо рестартиране на двигателя и пестене на гориво.

Към всичко това, като добавим и опцията за задвижване 4х4, то новия Swift от малко пони, се превръща в типичен расов кон. Заради своите достойнства, възможности и продажби Swift се оказва голямото ядро, около което се въртят достъпните модели на японския производител. Моделът се намира някъде между малкия SUV Ignis и по-големия хечбек Baleno. Растежът на Suzuki от малка алтернативна марка до една от водещите японски представители, набира сили през последните години, градена на основата на качествени продукти като Vitara, Baleno и Ignis.

Сега Swift идва с олекотена конструкция, и е сравнително по -лек от голяма част от конкуренцията, с широк диапазон от системи за сигурност и избор от два двигателя, две скоростни кутии с опция за задвижване 4X4, и така важната за градско шофиране хибридна намеса.

От началото на септември, този миньон с 5 врати се продава у нас на специалната цена от 32 790 лв. * ( посочената цена за Suzuki Swift 25 th Anniversary Edition е валидна до изчерпване на количествата). Намалената цена от 35 790 се отнася за тествания от екипа ни 1,2 DualJet + hibrid, 90 к.с., 4 WD. Всички останали промоции може да се разгледат на сайта на фирмата вносител.

Новият Swift се предлага с богато оборудване, много над средното за автомобил от този клас, системи за активна и пасивна безопасност, подобрена динамика, икономичност, както и система за задвижване на четирите колела 4х4. Теглото от 960 кг е намалено до 840 кг, благодарение на свръхлеката платформа от ново поколение. Междуосието е увеличено с 20 мм, а обемът на багажника е нараснал с 25%. Отвътре пространството е подобрено в полза на пътниците и със значително намален шум. По-широкото купе е с модерен дизайн, качествени материали и различни удобни ниши, в които се побират необходими малки предмети.

Четвъртата генерация на модела посреща със спортен овал на волана, впечатляващо арматурно табло, в средата на което се намира 4,2-инчов TFT LCD цветен екран, с ясна информация за управлението на автомобила изразена в графики и цифри: моментно състояние на автомобила, ускорение, разход и др. Самият процес, при който кинетичната енергия се превръща в електрическа и се връща към батерията също е видим на екрана и на мига показва удължаването на пробега.

Друг 7-инчов мултитъч дисплей, разположен в централната конзола, позволява интуитивно управление на аудио и видео възпроизвеждането, както и функцията „свободни ръце“ на телефона и навигацията. Системата поддържа AppleCarPlay и MirrorLink. Предлага множество функции като разговори, достъп до музикални файлове, изпращане и получаване на съобщения и свързаност със смартфони, работещи с Android.

Новото Suzuki Swift разполага с по-голям багажник с обем 265 литра, който е с 54 литра повече от предишния модел и достига 947 литра при сгънати задни седалки.

Моделът се предлага с два бензинови двигателя – модернизираният атмосферен 1,2-литров 4-цилиндров мотор DualJet с мощност 90 к.с. и 1,0-литров бензинов турбомотор BoosterJet със 112 к.с. Стандартно и двата двигателя се комбинират с 5-степенна механична скоростна кутия, а като опция за 1.2 DualJet се предлага безстепенна автоматична вариаторна CVT, а за 1.0 BoosterJet – 6-степенна трансмисия с хидравличен преобразувател. По избор на клиента избраната версия може да бъде задвижвана с 2 WD и 4 WD.

Тестваният от екипа ни модел бе с 1,2 DualJet + hybrid,90 к.с. с 4 WD и 5-степенна скоростта кутия. Изключително маневрен и икономичен при градски условия. Малкият резервоар побира 37 литра, но през цялото време му партнира литиево-йонна батерия, която подпомага бензиновия двигател. В комбинация с полухибридната система, средният разход е едва 4,0 л/100 км, което е най-ниската стойност в класа на бензиновите атмосферни двигатели. В извънградско пътешествие Suzuki Swift се разписва с повишен разход, но в рамките на 5, 6 л/100 км. няма нищо обезпокоително при положение, че сте с 4х4, пълно с пътници купе и пълен багажник.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име