Проветрение в конюшните

0
4334

За да е в добро здраве, живеещият в конюшня кон се нуждае от постоянен приток на свеж въздух, без образуване на течение, тъй като така лесно може да настине. Ако времето не е много студено, температурата в конюшнята не бива да е по-висока от външната. Препоръчително е конят да остава топъл чрез допълнителна храна, покривала и бандажи, вместо чрез ограничаване на притока свеж въздух.

Проветрението е един от ключовите фактори в проектирането, или преустройството на конюшни. Всеки недостиг влияе отрицателно на здравето на конете. Някои готови боксове и съвременни конюшни нямат достатъчно добро проветрение. Стига да не се образува течение, притокът на свеж въздух не бива да се ограничава по никакъв начин.

В идеалният случай, на един кон се полага постоянен входен отвор в стената с размер 0,3 м2 и отдушник на покрива с размер 0,1 м2. Приемливият за един кон въздушен обем е 45 м3 и това трябва да се има предвид при предвиждането на площ и височина на помещението. Важно е не само какво е количеството въздух, но и скоростта, с която се обновява – това трябва да става на всеки двадесет минути. За проба използвайте запалена свещ.

В някои конюшни тип хамбар за по-добра циркулация на въздуха се използват вентилатори. Начините за осигуряване на проветрение са:

Врати с отваряема горна част

Това е главният източник на свеж въздух за самостоятелните външни боксове. С изключение на извънредни обстоятелства – снежни виелици, или много студен насрещен вятър, горните врати трябва да се държат винаги отворени. Долните трябва да са с височина около 1,5 м, за да осигуряват достатъчна защита и да не могат да ги прескачат конете.

Ако боксовете са в редици, най-добре е да гледат на юг. Ако се налага да са със северно или източно изложение, може да се наложи затварянето на горните врати в някои зимни дни. В такъв случай трябва да се прилагат други начини за проветрение. Например: отваряне на прозорци, или монтиране на къса метална кука от външната страна на бокса, която да държи вратата леко открехната. Куката трябва да е достатъчно къса, че да не може конят да провира главата си в пролуката.

На пазара се предлагат мрежести врати, които се слагат на мястото на долната врата за по-добро проветрение. Такива може да се използват, само ако в стопанството постоянно има персонал. Отлично средство са и в случай, че конят има навик да блъска по вратата.

Прозорци

Изключително необходими за осветление и проветрение. Ако са два, единият трябва да е в предната, а другият – в задната стена. В много ветровито време, когато горната врата трябва да се затваря, прозорецът в задната част на бокса може да се държи отворен. В горещо време задният прозорец позволява образуването на течение. Ако помещението ще има само един прозорец, по-добре е да го направите в задната му част.

Прозорците трябва да са с вертикално отваряне, с една или повече панти в долната част в зависимост от размера, за предпочитане е да се отварят навътре. Така студеният въздух влиза отгоре, над тялото на коня, после се спуска надолу и се смесва с по-топлия въздух. Прозорците трябва да са от нечуплив плексиглас и със защитна решетка, отваряща се заедно с прозореца. Едрите решетки са опасен вариант, тъй като конят може да заклещи крака си между тях, ако ритне, или се изправи на задни крака. Ако вече има прозорец със стъкло, то трябва да се замени с плексиглас.

Прекалено ниско монтираните прозорци с отваряне навътре могат да представляват опасност за коня. Ако се отварят навън, трябва да прилягат плътно до стената в напълно отворено положение.

Жалузи

Това са широки, застъпващи се летви, чийто ъгъл не позволява проникването на дъжд и сняг, без да спира притока на въздух. Монтират се на външни стени на поне 2 м от земята. Целта им е да извеждат застоялия въздух, а при правилно монтиране предотвратяват образуването на конденз по покрива и стените.

Дъсчени стени с фуги

Правят се от вертикално сковани тесни дъски с 1,25-2,5 см разстояние помежду им. Обикновено се използват като горна част на стените на селскостопанските сгради. Ако покривът има навес и стената е относително защитена от атмосферните влияния, това обковаване с дъски осигурява допълнителен въздух.

Отдушници на покривите

Правят се на покривите от ондулин, където вълнообразните листовете се съединяват със стените, както и по билата на този тип покриви. Осигуряват ефективно проветрение. Могат да се монтират и на покриви от други материали.

Специални вентилационни изводи

Монтират се по билото на покрива. Произвеждат се в няколко модела и могат да са подходящи за повечето видове покриви. Позволяват извеждането на застоялия топъл въздух и притока на свеж. Обикновено се монтират по един на бокс или един на два бокса.

Тухли с отвори

Могат да се поставят точно под стрехите на масивните конюшни. Не бива да се зидат по-ниско поради опасност от образуване на течение.

Електрически аспиратори

Могат да се монтират на покрива и да се включват, когато въздухът е много застоял и влажен.

При закупуването на готови конюшни е добре да се проучи какво е проветрението им. Накратко казано, относително лесно е да се осигури добро проветрение при самостоятелни отворени боксове и доста по-сложно – при затворена конюшня.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име