Живот за слепите коне

0
4347

Апалуза са чудесна порода с дълга история в Америка. Наричат го още „петнистият кон“ заради отличителната окраска на козината. Но има още нещо, което отличава конете Апалуза от другите породи. При тях рискът от увеит, или лунна болест (възпалителни заболявания), който води до слепота е по-висок отколкото при другите коне.

  • Първото проучване, показало връзката между Апалуза и увеита, е било публикувано в журнала на „Анимал дженетикс“ през 1988. То е базирано на анализи от 16 242 случая, постъпили в колежа Корнел Юнивърсити по Ветеринарна медицина за период от 12 години. В доклада пише, че „при конете от порода Апалуза рискът от увеит е много по-голям в сравнение с чистокръвните породи, а при конете от рисисти породи има по-малък риск от развиване на възпалението в сравнение с чистокръвните коне.
  • Второто проучване, направено с 372 коня, се фокусира на връзката между бактерията leptospirosis и лунната болест и е публикувано в журнала на Американската ветеринарномедицинска асоциация през 1995. Това проучване също открило притеснителна зависимост при породата. „От 112 коня с увеит 28 (25%) били Апалуза. Освен това 19 от тях са развили слепота, докато само 30 от 84 (36%) от конете с увеит от други породи са загубили зрение на едното или двете си очи.

Ако имате подозрения, че конят ви ослепява, веднага извикайте ветеринар офталмолог. Колкото по-рано забележите подобен проблем, токова по-голяма е възможността да се спаси зрението. Очните болести могат да бъдат болезнени, затова бързата медицинска реакция е много важна. Проблемите със зрението при конете обикновено са сложни и често трудни за диагноза.

Слепотата е страховито преживяване, особено ако се случи рязко. Повечето коне привикват към слепотата и ако им бъде даде шанс, могат да си живеят съвсем добре.

Съществуват широко разпространени митове сред конското общество относно слепите коне, които изискват разяснение.

Мит № 1 Слепият кон не може да има добър начин на живот.

Това не е вярно. Те се наслаждават на пашата, търкалят се по земята, събират слънчеви лъчи и се почистват един друг. Има сляп кон, известен с това, че се състезава в Обездка, друг – учи деца на езда, а трети дори участва в конен строй. Дайте шанс за живот на слепия кон и той ще ви покаже колко много може да му се наслаждава.

Мит № 2 Слепият кон е опасен.

Истината е, че слепите коне са много внимателни  и предпазливи в движения си. Те знаят, че не виждат и не искат да се наранят. Въпреки това някои коне, които рязко ослепяват, могат да изпаднат в паника, а също така да изпитват и болка. В тази ситуация животното трябва да бъде отведено в бокса му, прегледано от ветеринар и да му се даде време да привикне към слепотата. Веднъж свикнал с нея, почти всеки кон се справя съвсем добре по-нататък. Когато сляп кон се нарани, това обикновено е, защото друго животно го тормози. Реално, слепите коне са изложени на опасност от нараняване толкова, колкото и виждащите.

Мит № 3 Слепите коне имат нужда от повече грижи, отколкото тези с нормално зрение.

Предоставянето на безопасно обкръжение, както и други мерки, които бихте взели за сляп кон, ще са от полза и на зрящ кон. Реално не се изисква нищо повече от хранене, поене, чистене, стригане и т.н. Единственото различно нещо, което трябва да направите за слепия кон, е да го държите извън стадото и по-далеч от коне, които могат да го наранят. Слепите коне не могат да разчитат знаците на другите коне. Тази невъзможност за комуникация може да доведе до нещастни резултати за слепия кон в стадото. Той ще се опита да е в крак със стадото, което може да го подложи на риск. Предимството на незрящия ви приятел е, че той не къса пастира и не бяга.

Мит № 4 Не може да оставите сляп кон на паша.

Можете. Трябва да имате безопасно ограждение и да обискирате пасището, за да сте сигурни, че няма други животни, които да го тормозят. По пасището не трябва да има дупки, ниско висящи клони, отломки, нащърбени ограждения и въобще неща, които биха довели до евентуални наранявания. Можете да използвате гъвкави панели, за да оградите дърветата и стълбовете по пасището. Никога не трябва да използвате бодлива тел или електрифициран пастир. Ако сляп кон го удари ток от пастира, той може да се паникьоса, завърти и пак да се блъсне в пастира. Меките мрежести ограждения са подходящи за пасището на слепите коне, за разлика от обичайните дървени такива. Подсигурите някой нежен и спокоен приятел, коза или магаре, за да не бъде конят самотен.

Мит № 5 Слепите коне не стават за нищо.

Вече споменахме слепи коне, които се справят наравно добре със зрящите в различни дейности. Какво може да постигнете с един такъв кон зависи от неговия характер и от времето, което ще инвестирате в неговата тренировка. Но ако се наслаждавате на компанията на конете, ще ви хареса да работите и със сляп кон. Той ще ви поздравява с муцуна и ще се гушка…ще се опитва да открадне наградки от джоба ви. Хората, които притежават слепи коне, ще ви кажат, че има какво да оцените. Ще осъществите една много специална връзка и интуитивна комуникация, базирана на едно по-високо ниво на доверие. Това е нещото, което прави притежанието на сляп кон толкова специално.

Ендо е кон от породата Апалуза и е напълно сляп. През повечето време от своя живот е страдал от увеит, или по-точно глаукома. Често страдал от болка и подутина в очите и постепенно загубил зрението си. Повечето коне, лишени от зрение, биват евтанизирани, но собственичката на Ендо – Морган, решава да запази живота на любимеца си. Следват две операции за премахване на очите му, когато е на 12 г. Ендо бързо привиква към тъмнината. Свободно се движи в бокса си и намира без проблем храната и водата. Сполетялото го помага до голяма степен на Морган да се справи с нейното заболяване (лупус), давайки й стимул и надежда да продължи напред и да поставя нови цели за себе си и своя кон. Ендо започва пак да тренира. В началото било нужно време, за да си върне баланса и не смее да галопира, ако Морган не е наблизо, за да го напътства. Тя му подава звукови сигнали за упражненията на свобода и триковете, също така го тренира в working equitation, което е изпитание с елементи от Обездка, преминаване от ляво и дясно на различни препятствия, лек прескок и др. за единица време. Тандемът се състезава на два национални турнира в Лас Вегас и Тексас през 2016 година и с несломим дух продължава напред.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име