Световен бридинг шампионат по прескачане на препятствия за млади коне 2018

0
3125
Uppercourt Cappucino
Ирландските, Белгийските и Олденбург жребци са най-добрите

Три на брой финала определиха новите лидери на бриднг турнира по прескачане на препятствия на FEI за малди коне в Ланакен – Белгия на 16 септември. Пълна победа постигна Ирландският спортен кон, който взе златото, среброто и бронза в категория 5-годишните коне. Жребците на домакините спечелиха при 6-годишните коне, а Олденбург бяха най-добрите при 7-годишните.

Спорт, развъждане и продажби се събират на едно място всяка година на това престижно събитие, което хвърля светлина върху бъдещите таланти в спорта и едновременно с това награждава ездачи и развъдчици.

Ирландският спортен кон Uppercourt Cappucino, син на Pacino с развъдчик Пол Бърн и собственост на HK Horses, се състезава с други 232 обещаващи млади таланта, за да спечели титлата при 5-годишните, с помощта на 22-годишния ездач Ричард Холи. 53 коня се бяха класирали за днешното състезание и 24 от тях минаха през бърз бараж за време за определяне на победителя.

„Той е участвал само на шепа състезания до сега, а е толкова зрял, все едно яздиш 8 – годишен кон. Днес беше добър ден за Ирландия и добър ден да си ирландец“ – каза за медиите Ричард Холи.

При 6-годишните на старт застанаха 273 коня, като от тях се класираха 43 и дълго време изглеждаше, че няма кой да бутне от първото място англичанина Доналд Уитъкър и неговият сив Colestus mare Chilli, който спечели миналата година в категорията за 5-годишни коне. Но един от последните на арената – белгиецът Джероне де Уинтър, изпревари с цяла секунда англичанина с BWP’s Mystic van ‘t Hoogeinde – Белгийски спортен кон и взе златото.

От 40 старта при 7-годишните коне, само 11 стигнаха до бараж, в който тандема Solid Gold Z – порода Олденбург и Крисчън Алман поставиха летвата високо с време от 38.34 сек., което никой не можа да надмине. Синът на Stakkato е победител на състезанията в Шантил, Бордо и Лайпциг тази година, така че това беше един чудесен край на състезателния му сезон.

След него със сребро се нареди Уилям Грейв с жребец порода KWPN на име Grandorado TN – син на Eldorado van de Zeshoek.

Алман, разбира се, живее в конезавода Зангершайде в Ланкен, а вчерашния ден бе повече от приятен за него. „Много е специално да спечелиш пред погледите на собственото си семейство и приятели, но да го направиш вкъщи със собствения ти жребец, това вече е нещо друго, особено като погледнеш и разбереш колко трудно е това състезание. Бих го сравнил с Гран При на шампионат от 2 звезди CSI2* – сподели Алман. „Ако се загледате и видите колко много коне бяха на арената тук и в последствие са се доказали в големия спорт, то мисля, че този Световен бридинг шампионат е много добър индикатор за качеството на конете.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име