Да си разделим ечемика с конете

0
4838

Ечемикът е една от най-старите зърнени култури, познат на човечеството от 10 000 години. Въпреки полезните си вещества, като че ли днес той не е толкова популярен в менюто на хората. На ечемика се гледа основно като храна за животни, но това е напълно погрешно. Ечемикът може да е пълноценна съставка на всяко хранене. Богат е на витамини от група В – В1, В3, В6 и В9. В него има високи нива на цинк, който е важен за подобряване на мъжката сексуалност и способността на тялото да произвежда тестостерон. Фосфорът в ечемика е повече, отколкото в която и да е друга зърнена култура. Той има водеща роля за здравите кости. Освен това ечемикът съдържа фибри, а те подпомагат храносмилането и изчистват тялото от мазнини. Благодарение на високото съдържание на витамини и минерали, ечемикът е подходящ в борбата с холестерола и излишните килограми.

В менюто на конете ечемикът обикновено е на второ място след овеса по популярност. Но в някой райони у нас често е единственият концентриран фураж за конете. Добра реколта се ражда на местата с глинести и богати на хумус почви. По химичен състав ечемикът се отличава от овеса с по-малко съдържание на хранителни влакна и мазнини и по-голямо съдържание на нишесте. Ечемикът е силна храна за конете. Неговата обща хранителна стойност е по-висока от тази на овеса с 15%, а калоричността му е по-висока с 20% (т.е. един килограм ечемик може да се замени с 1,15 – 1,2 кг овес). Хранителните вещества на ечемика се усвояват до 89%, а при овеса само до 70%. Съдържанието на лизин (незаменима аминокиселина) в ечемика е почти два пъти по-високо отколкото в овеса, а витамин Е е 4 пъти повече. Но, въпреки това, ечемикът е само задоволителна храна за конете.

Ниската популярност на ечемика, като концентриран фураж за конете, до голяма степен се обяснява с това, че той изисква допълнителна обработка при храненето. Твърдата обвивка на ечемика не е подходяща за зъбите на всички коне. Освен това, заради високото съдържание на нишесте, зърното на ечемика не трябва да се вкарва в дажбата на неработещи и стари коне, а също на коне, предразположени към ламинит. Още едно правило: не трябва да се дава зърно на конете по-рано от час след поенето.

Тази култура е прекрасен източник на енергия за работните и спортните коне. За разлика от бързата „експлозивна” енергия на овеса, ечемикът дава „бавна”, спокойна енергия, което е особено желателно, например, за коне участващи в класическите дисциплини. Ечемикът в дажбата помага да се поддържа добра кондиция. Не си струва да се дава на конете като единствен концентриран фураж. Въпреки че, ако конят е бил приучен към него от ранна възраст, то той напълно може да мине само с ечемик. Пределните норми на използване на ечемик в дажбата на неработещ кон е 6 кг и ако работи – 8 кг.

Ако сте решили да разнообразите порциона на своя кон с ечемик, прегледайте зърното да не бъде слабо, потъмняло, с тъмни петна или неприятна миризма. Запомнете: видът на ципата на ечемика не влияе върху хранителните качества на зърното така, както това е при овеса, тъй като тя съставлява само 10-11%.

Цели зърна ечемик може да се дават на възрастни коне без проблеми със зъбите и стомашно-чревния тракт. При това, ако вашият кон яде бързо и не предъвква храната, по-добре е зърното да се смесва със слама или рязано сено. Но все пак е по-добре да се използва предварително подготвено зърно. Раздробяването и грухането на ечемика го прави подходящ за зъбите на всички видове коне. Ечемикът, също така, може да се запарва и дори да се вари. Варен ечемик се използва за бързо подобряване на състоянието. При термична обработка по-добре се усвоява нишестето на ечемика, макар че намалява наличието на протеин и витамините се разрушават. Запарването и варенето на зърното трябва да се прилага само тогава, когато няма възможност да се ползва раздробен или лющен ечемик или за обеззаразяване на зърното.

Обработка под действието на високо налягане и температура, в резултат на което се получава екструдирано или експандирано зърно (в зависимост от режима на обработка). Такава обработка води до увеличаване в състава на зърното на дела на добре усвоимите захар, декстрини, хемицелулоза и понижаване на съдържанието на лошо усвоимите нишесте и целулоза. В естествена форма нишестето се усвоява само до 20-25%, екструзията повишава този показател до 60-70%. Тя също така повишава биологичната ценност на белтъка. За съжаление, при този вид обработка витамините се губят. Описаните процеси правят зърното с високо съдържание на нишесте, достъпно практически за всички видове коне. Обработеното по различни технологии зърно може да се срещне в състава на всички вносни комбинирани фуражи за коне. Вие самите вероятно сте го пробвали. Ако хапвате царевичните пръчици или мюсли, в техния състав често влиза обработено след това сплескано зърно пшеница, царевица и много други.

Добър Апетит !

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име