Volvo 164 – нещо повече от пари

0
2674
Луксозният автомобил стана на 50 годни

Когато американското списание Car and Driver тества Volvo 164 за юлския брой през 1969 г., подходът към читателите е като към хора, които се очаква да закупят новото возило: „Volvo се опитват да откраднат клиенти от шоурумите на Buick, Oldsmobile и Mercedes и наистина го правят. Новите клиенти на Volvo са професионалисти от различни области – лекари, стоматолози, адвокати – хора, които могат да си позволят нещо различно“. Рекламата на 164 за американския пазар носи същото послание: „Луксозният автомобил, който показва, че имате нещо повече от пари“. Характеристиките са впечатляващи: 6-цилиндров 3-литров двигател означен като В3, осигуряващ 145 к.с., благодарение на двойните карбуратори Zenith-Stromberg, а немската скоростна кутия ZF е от типа „дистанционно управление“. Оборудването е с плътна вълнена тапицерия на седалките, текстилни стелки на пода и задни места, проектирани за двама пътници, със спускащи се подлакътници по средата.

След първата година на производство, 164 получава като стандартно оборудване интегрирани спомагателни халогенни светлини и облегалки за глава. В САЩ, разбира се, моделът се предлага с електрорегулируем панорамен покрив и седалки в пакет с тонирани стъкла и климатик.

Volvo 164 претърпява непрекъснато развитие през целия си жизнен цикъл, като последната му моделна година е 1975 и всички автомобили, произведени тогава са изнесени за САЩ. По това време неговият наследник – 264, вече е пуснат в производство. През 1974 г. производството на Volvo 164 е преместено в шведския град Калмар, а 6-цилиндровият В30 двигател на Volvo 164 е внедрен в редица военни офроуд автомобили на Volvo.

И днес след толкова години, клиентите на Volvo са професионалисти в различни области, които могат да си позволят не само нещо по-различно, но и да покажат, че имат нещо повече от пари.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име