Хранителен режим на новородените кончета

0
3310

Храненето на новородените кончета докато още бозаят е в голяма степен свързано със закономерностите в тяхното развитие. Количеството на храната се отразява на онези части от тялото на кончетата, които имат най-бурен растеж през този период. Например, ако е било нарушено храненето през утробния период, това ще се отрази най-силно на растежа на тръбестите кости, което не може да се компенсира след раждането.

През първите дни кончетата се хранят с коластра, която е богата с редица хранителни вещества. Кончето бозае средно веднъж на час или около 24 пъти в денонощието. Малката вместимост на вимето на кобилата и на стомаха на кончето налагат честото бозаене. Ето защо кобилата през първия месец не трябва да се използва за работа, за да може кончето редовно да бозае и да укрепне. Развитието на кончето зависи както от количеството, така и от състава на млякото на майката. Независимо от млечността на кобилата, още от края на първия месец на кончетата се поставят в специални ясли овес и доброкачествено сено. Първоначално кончето поема по 100 г овес, но с напредване на възрастта количеството се увеличава. Към края на периода на бозаене кончето приема 3-4 кг овес и 1-2 кг сено. На малките кончета трябва да се дава постоянно чиста вода.

Опасен момент в храненето на кончетата е периодът след отбиването. За да се избегне прекъсване в растежа, е необходимо през последните месеци от периода на бозаене, който трае 5-6 месеца след раждането, да им се дава достатъчно количество сено и овес, за да може след отбиването да получават нормалното количество хранителни вещества за среден дневен прираст от 700 до 1000 г. При хранене на чистокръвни кончета към храната се включва допълнително от 4 до 6 литра пълномаслено или обезмаслено мляко.

Растежът на кончетата в различните породи е различен и зависи от скорозрелостта на породата. Така например растежът на тежковозните и чистокръвните кончета към края на третата година е почти завършен, докато при дунавските това става едва към 5-ата и 6-ата година. Тези различия трябва да се вземат предвид при храненето.

При храненето на чистокръвни кончета се използват комбинирани смески. Чрез тях се получават значително по-добри резултати. За чистокръвни кончета се препоръчва следната смеска:

Смеска за подрастващи кончета до 2 години

Овес 48,50%
Царевица 10,0%
Соев шрот 10,0%
Пшенични трици 7,6%
Ечемик 10,0%
Дрожди 4,4%
Сухо обезмаслено мляко 5,0%
Минерални вещества 1,5%
Витаминни концентрати 3,0%

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име