Да постигнем хармония с тялото, ума и коня

0
2774

Йога е древна индийската философия за цялостно развитие и усъвършенстване на тялото. Тя се заражда в Индия, като практично течение, чието влияние с годините се разпространява по целия свят. Древната система е близка до нуждите на човека, тя лесно се приспособява към начина на живот на различните народи.

Йога изразява хармония на всяко ниво, както свързва тялото, ума и духа на всеки практикуващ.

Йога практики

Йогийските пози или т. нар. асани са упражнения, имащи за цел да подобрят физическото състояние на човека, като развият гъвкавост, сила и равновесие. Чрез заемане на специфични пози на тялото се отварят различните чакри (психо-енергийните центрове). Така асаните освобождават тялото от стреса. Всяка асана е с различна трудност и действа на определено ниво – физическо, умствено, емоционално, енергийно.

  

Дихателната практика пранаяма е от особена важност за всеки практикуващ. Прана означава дъх, вятър, космическата жизнена енергия. С помощта на дишането човек въздейства върху мозъчните си полукълба, успокоява ума си и постига вътрешен мир.

Както знаете, йога е един от най-добрите начини за преборване на стреса и за заздравяване на духа и тялото. Но Йога не е само това. Йога е начин да потънеш в себе си, да се отърсиш от всички рамки и стереотипи. Тръгнеш ли по пътя на йога, ти избираш вълнуващо пътешествие към собствената си същност. А защо да не разнообразим това вълшебно пътешествие и да присъединим към него и любимия си кон. Йога върху гърба на коня! Интересно звучи. Това е практика, която все повече хора, занимаващи се с езда, започват да упражняват. Да обединим две любими занимания, без да се притесняваме, че едното ще е за сметка на другото. Сега просто ще прилагаме класа си по йога заедно с коня си.

Смисълът на Йога  е съюз и обединение

Като се вгледаме внимателно в основните принципи на йога, като дишане, физическа хармония и обединяване, ще видим, че това са всъщност и самите качества, които желаем да постигнем при взаимодействието ни с конете. Конна езда, когато тя е на едно добро ниво, наистина обединява кон и ездач чрез свои собствени фини техники. И двете практики – йога и езда, не са дейности, които се усвояват за една нощ, но с желание и съзнание, може да ни дарят с най-великите дарове на себеусещане, а взаимодействието с конете ще стане още по-силно.

Йогата в парньорство с коне ще ви научи как да се обедините с четирикракия си партньор по мисловен и душевен начин. Този подход подобрява в дълбочина връзката и комуникацията ви с тези животни. Това е приложимо за всички дисциплини, а е и безкрайно забавно!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име