Сладки сънища или как спят конете

0
5168

Обичайна е пълната с умиление картината на малки кончета, които лежат върху меката постелка за следобедна дрямка. Но възрастните коне също имат нужда от много и добро качество на съня.

Всички собственици на коне знаят познатата и някак естетична поза, която заема един задрямал кон – един заден крак извит в поза на релакс, докато другите три крака са заключени на място, главата виси ниско, ушите облекчени, увиснала долна устна, а може би дори и от време на време потръпваща. Именно така придремват доста често. Конете са животни, които не могат да си позволят да прекарват твърде много време в легнало положение дълбоко заспали и да забравят за евентуална опасност от гладни хищници. Но въпреки това те се нуждаят от редовен дълбок сън, известен като БДО (фаза на съня, която се характеризира с бързи движения на очите). Собствениците на коне лишени от БДО сън могат да забележат драстични промени в поведението на конете си, като нервност или раздразнителност и намаляване на физическата активност. Ето как да се помогне и да се гарантира, че вашият кон получава достатъчно време със затворени очи.

Типичната нощ на един кон включва похапване, дрямка на три крака и за кратки периоди – легнало положение, за да поспи по дълбоко. Конете се нуждаят приблизително от два до три часа БДО сън на нощ. Но този сън обикновено настъпва в интервали на десет до двадесет минути в даден момент.

Коне ще лежат и ще си позволят БДО сън само ако се чувстват напълно комфортно в заобикалящата ги среда. За собствениците на коне това означава да осигурят тихо, безопасно убежище на всеки кон в бокс или на пасището, ако конете спят навън. Предлагаме няколко съвета, които разглеждат спането на конете през нощта в бокс:

  • Размерът на бокса: Повечето възрастни коне, различни от тежковозите и високите състезателни коне, могат да се чувстват достатъчно удобно в бокс, който е 12 квадратни метра. Повечето коне няма да легнат на място, което е твърде малко и тясно. Кон, който ляга и изпитва трудност при ставане и се опира в стената, изпитва дискомфорт от тясното пространство. Незабавно разширете бокса!
  • Леглото: Очевидно голият бетонен под няма да послужи за матрак, но колко точно дълбок трябва да е постелът в бокса и какъв да бъде той? Сламеното легло е подходящо за омекотяване, изолация. Същото може да се каже за талаша или гумената настилка отдолу. Трябва да се постави достатъчно талаш за по-добрата абсорбция. Ако се нуждаете от още една причина да настаните вашия кон уютно за през нощта, сложете му предпазители на колената и лактите. Ставните отоци известни в медицината като бурзит може да се дължат на некомфортно легло.
  • Тъмнина: Изключете осветлението в самите боксове за през нощта. Ако светлина все пак е необходима за по-добра сигурност, обмислете варианта за лампи с фотоклетка, поставени на стратегическо място, където ще осветява без да блести пряко в боксовете. Изкуствената светлина може да повлияе на репродуктивната система, особено във ферми, където се отглеждат чистокръвни английски коне, чиито кобили се заплождат много рано през пролетта. Също така може да повлияе на чувство за продължителност на деня и пречи на протичането на нормалните цикли сън-будност. Изключвайте светлините или колкото е възможно да светят по-слабо през нощта.
  • Тишина и спокойствие. По-малките конюшни не трябва да се притесняват от това, но големите конюшни в спортните клубове или големите разплодни хамбари са места, където почти през цялата нощ се случва нещо и тишината е силно нарушена. Тези обстоятелства са най-често срещаните, при които конете търпят големи лишения от БДО сън. Ако конят ви живее в такава среда и сте загрижени за неговия добър сън, помислете къде в конюшнята бихте могли да го преместите, за да се избегне близката шумна среда.

Когато разглеждаме спането на открито, на пръв поглед нещата не изглаждат толкова взискателни. Първо, размерът не е проблем. Също така повечето коне нямат проблем да легнат на земята върху тревата. При пасищното спане трябва да се обърне внимание на динамиката на цялото стадо. Ако има един кон, който се явява като „шеф“ и е известен побойник, вашият кон може да не се чувства достатъчно комфортно в стадото, за да се отпусне и легне на земята. Това зависи и от позицията, която заема в социалната йерархия. Важен аспект, който трябва да се вземе предвид, когато се въвежда нов кон в стадото.

Защита от природните стихии е друг фактор, който се отчита при спането на пасище. Много коне могат да бъдат видени сгушени в снега, но прекомерната влага може да направи невъзможно едно качествено спане. Уверете се, че конят ви има достъп до навес, ако времето го изисква.

Помнете, че конят не може да спи добре, когато пътува. Ако сте на състезание или на път за няколко дни и седмица, не забравяйте да помогнете на коня си да навакса съня си веднага след като се върне у дома.

Разбира се, има и коне, които могат да спят навсякъде и по всяко време. Не е необичайна гледката на кон, който си спи съвсем спокойно както на пасището, така и в бокса и почти навсякъде. Тези коне си подремват толкова дълбоко, че дори и ние хората можем малко да им завидим.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име