Първото онлайн състезание по обездка в България

0
4540

Българският вариант на турнира е вдъхновен от Британската асоциация по обездка със седалище във Лондон и Dressage anywhere – организацията, която обединява хора със специални потребности. Първите състезания в подобен формат се провеждат през 2010 година в Лондон, а осем години по-късно и София може да се похвали със своето първо състезание по обездка за хора със специфични потребности, юноши и аматьори.

На 24 юли конната база в Борисовата градина посрещна в различните класове общо 15 участника (3 от тях със специфични нужди) със съдийството на доц. Юри Вълев. Под ръководството на треньора Пламен Климов, който е и инициатора на турнира, събитието бе заснето с камера, а записите бяха изпратени минути след края на състезанието, за да бъдат прегледани и оценени от утвърдени международни съдии на FEI и BD (British dressage).

„С тази нова за страната ни форма на изява в обездката внасям нов момент в дисциплината, като я представям по по-интересен и атрактивен начин за участниците и публиката. Този нов формат на състезания е удобен, тъй като не е нужно да се влагат средства за пътуване в чужбина за участие по състезания. Така всеки месец всяка страна участник в „онлайн обездката“ дава шанс на подготвените ездачи да покажат своите умения, които в последствие се оценяват от международни съдии. Към момента във формата участват 80 държави, което прави конкуренцията много голяма“ – пояснява Климов.

За да работи по-успешно и да осигури бърз и лесен достъп до конете на хората със специфични нужди, находчивия треньор качва ездача от инвалидна количка до седлото върху коня бързо, лесно и безопасно посредством телфер. Как работи съоръжението ни демонстрира очарователната Евгения Кусева, която бе и състезател със стартов номер 1, която и откри събитието. От две години е сред най-запалените ездачи в базата, като тренира 2-3 пъти седмично. Обича и вярва с цялото си сърце на кобилата, която язди. Казва, че в нейната компания се чувства уверена и спокойна.

След изпълнението на Евгения последователно се представиха и останалите двама участника – Велико Великов и Ели Вучкова.

Следващите тестове бяха за Деца до 16 годни и Юноши над 16 години и Аматьори. На манежа излезе и състезателката Ангелина Асенова, която изпълни обездка с елементи на Сен Жорж. Ангелина бе отличена с второ място от съдиите на FEI и BD след участник от Катар!

Под леките капки дъжд в Борисовата градина в клас Юноши с медали си тръгнаха Жана Михова, Елена Разпопова и Дариела – Симон Велакова. Любопитното тук е че Жана Михова за пръв път се изявява на международно състезание и журито неволно я е оценило и поставило в горния клас за юноши над 16 години с 37 позиция. Когато става ясно, че тя е едва на 15, оценена като за нейната възратсова група, тя се класира с 8-ма позиция в челната десетка!

В клас юноши над 16 и аматьори с медали се окичиха Стефани Дикова, Петя Дикова и Здравко Тренев. С това си участие всички представили се състезатели набират точки в годишното класиране на British Dressage association.

По думите на организаторът, събитието е получило висока оценка и най-вероятно Климов ще получи представителство за този вид състезания за страната ни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име