Без кисели лица покрай конете

0
3565
Конете са мнителни към хора с ядосано изражение на лицето и позитивно настроени към тези, които се усмихват

Знаете ли че конете могат да запомнят човешкото изражение, а ядосаната гримаса ще остави подозрения и съмнение у тях при следващ контакт?

Проучването е продължение на по-ранна работа по казуса, проведена от учени към университета в Съсекс, доказваща, че конете познават емоциите изписани на лицето на човек. Феномен, който се наблюдава и при кучетата.

„Знаехме, че конете регистрират емоционалните изражения, но искахме да разберем, дали могат да ги запомнят и да ги използват в последващо общуване с хората“ – споделя д-р Карън МакКомб – съавтор на научния труд и професор по познание и поведение при животните към университета в Съсекс.

Сформираният екип анализирал данни получени от опити с 11 коня, на които били показани снимки на хора с ядосано изражение и 10 коня, на които била показана снимка с усмихващ се човек. Всеки кон разолагал с 2 минути пред снимката. По-късно част от животните били представени на човека от фотографията.

Опитът показва, че по време на срещата на живо, тези коне, които видели ядосаното изображение, повече време няблюдавали човека с лявото си око, отколкото конете, които имали честа да се любуват на снимка с усмихнат представител на човешката раса. За учените това е особено важно, защото информацията от лявото око се изпраща към дясното полукълбо на мозъка, където се обработват потенцалните заплахи. Освен това, те проявявали и други симптоми нтревоженост като дъвчене, близане, чесане и душене по земята.

Конете, които наблюдавали усихнатия фотос, по време на срещата на живо със същия човек, прекарали повече време в наблюдение с дясното си око. Свързаното с него ляво полукълбо е отговорно за социалните реакции с позитивна нагласа.

„Резултатите са невероятни – казва МакКомб – животните усещат емоциите на хората, запомнят ги и ги ползват при последващото си общуване с тях.

Екипът от учени не може да каже все още дали конете разбират лицевите изражения и на други видове или, поради одомошаването им, вродения усет или придобитото знание, разчитат само тези на хората.

Проучването получило признание от колегите на МакКомб чак в Австралия, където професор Пол МакГрейви, от университета в Сидни, споделил че тези разкрития показват как конете са развили умението да преценяват в детайл обекти и други живи същества и по този начин да избягват конфликти в техния социум и да остават в безопасност.

източник: The Guardian

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име