Хановер

0
4194

Хановер е най-известната спортна порода коне днес. Представители могат да бъдат срещнати на всяко едно състезание по Обездка или Прескачане на препятствия. Продукт на германската прецизност, породата е внимателно развивана в продължение на 300 години. Тя води началото си от не толкова привлекателни коне, използвани при полагане основите на породата, които в последствие били подобрявани с Чистокръвни, Арабски и Тракененски.

Според някои изследователи, произходът на Хановер може да бъде проследен до битката при Поатие през 732 г., където франките побеждават арабите. Конете на франките били микс от южно и източно европейски коне и местни породи, отглеждани от племето Тенктери. Хората от племето живеели по долината на река Рейн и за тях се знае, че много обичали своите коне и имали добре организирана конница. От 8 век насам, тези коне станали известни под името Великия кон на рицарите от средните векове, защото били високи и масивни.

Настъпилите промени в политически план, в края на 17-ти и началото на 18-ти век, благоприятствали развитието на породата Хановер. На британския трон се възкачила династията на Хановерите. Периодът на власт, който започва с коронясването на Принц Джордж за крал през 1714 и завършва с последния от династията – Уилям IV през 1837, се отличава с полагане на голяма грижа за развитието на породата. Джордж II имал особено отношение към конете и през 1735 основал конезавод на породата в Целе. 14 черни Холщайнера били внесен, за да подобрят кръвта на животните в конезавода. Холщайнерите били по-тежки с кръв от ориенталски, испански и неаполитански тип. Породата била използвана за работа на манеж и по време на паради. Те били големи, но в същото време много внимателни и мили, с голяма глава и силна и здрава задница и величествен ход.

Когато се появила нуждата за по-леки впрегатни коне, била интродуцирана кръв от Чистокръвни породи, а получилите се коне били експортирани за Британия за впряг на кралските карети. В Германия търсенето на породата било предимно за армията и вливането на Чистокръвна кръв било преустановено, за да не стане твърде лека тя.

Породата оцеляла след I Световна война и до края на II Световна вече не била нужна за транспорт или в селското стопанство. Хората започнали да ползват конете главно за езда в свободното си време и малко по малко те отново били център на вниманието, а в кръвта им била интордуцирана тази на Чистокръвните Английски и Арабски коне. Чрез нея те станали по-леки.

Характер и грижа

Основно изискване към породата е да има уравновесен и спокоен характер. Коне, при които тези качества не се наблюдават, се изключват от развъдната програма. Типични за конете от порода Хановер са грациозния външен вид, вродена увереност и гордост, без демонстрация на буен нрав. Характерът им е подходящ за Обездка и Конкур ипик поради гъвкавите им движения. Днес породата се използва главно за състезания в тези две дисциплини, за любителска езда, има и такива, които се използват за впряг. Само тези екземпляри от породата, които имат кръв от Чистокръвни породи, притежават нужната скорост, за участие в състезания, като крос кънтри.

С две думи…

  • Отлична порода за Прескачане на препятствия и Обездка;
  • Вратът е дълъг, тънък и завършва с широки рамене;
  • Цветът може да е кестеняв, тъмно-кафяв;
  • Главата е добре оформена;
  • Очите са големи и жизнени;
  • Гърбът е як, което го прави отличен скачач;
  • Тяло е добре оформено, създава впечатление за голяма сила, но не е идеален в бързината;
  • Краката са едри и добре оформени;
  • Опашката понякога изглежда, че седи високо, мускулите също са добре оформени;
  • По характер е горд, куражлия, чувствителен и много уравновесен;
  • Разпространението му е в Европа, Америка и Австралия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име