Александър Пенев с покана за турнир по Natural Horsemanship

0
3705

Покана за участие към единствения български треньор по Horsemanship получи ездача от конна база „Адгор“ – Александър Пенев, който без всякакви колебания ще отиде да мери сили в надпреварата.

Състезанието и тази година ще се проведе през август в Полша, като в групата на Алекс са поканени още двама треньори от Испания и Англия, които всъщност ще са му преките конкуренти. Конкурсът „Thinking about the Horse“ (С мисъл за коня) се провежда в Полша от 2010 г. насам по подобие на американския “Road to the horse” (Пътят към коня). Състезанието е само за лицензирани треньори, наричани още „говорещите с коне” – хората, които разбират поведението на конете в стадото, познават психологията и емоциите им, което им помага в комуникацията с тях.

Самото изпитание е 3 дни, като 2 дни състезателите ще тренират младите коне, предоставени от домакините, по 2 часа сутрин и следобед. Сутринта на 3-я ден участниците имат право на още 2 часа тренировки, а следобед се провежда демонстрация (състезанието) на наученото от коня. Така сумарно получаваме 10 ч. тренировки за 3 дни. Време, което сме сигурни, че ще е достатъчно на българския ни представител, имайки предвид опита му и броя на обяздените от него коне в Америка и България, които са около 150 на брой.

Съдиите ще следят случващото се на арената съгласно показатели на метода на естественото общуване с конете, а треньорите ще бъдат оценявани от жури по следните признаци:

  • ниво на трудност спрямо избрания кон;
  • ниво на стрес у коня по време на работа;
  • как се използва метода Natural Horsemanship;
  • комуникация между треньор и кон;
  • преодоляване на препятствия;

„Конете винаги са били част от живота ми. Годините прекарани в САЩ промениха и развиха моя подход в работата ми с тях. Докато работех като каубой, придобих опит в обучението на млади и по-възрастни коне, работех и с такива, които имат труден характер и поведенчески проблеми, придобити именно поради липсата на тренировки. Тогава усетих нуждата да намеря по-добър и ефективен начин за комуникация с тях. След завръщането си в България основната ми цел бе да разпространявам изкуството на Natural Horsemanship, така че повече хора да постигнат едно безопасно сътрудничество с конете, без да се налага да го правят по трудния начин. Очаквам с нетърпение възможността да участвам в „Thinking about the Horse“, да обменя опит и да се обогатя от срещите ми с други треньори!”, казва Александър Пенев в своето предварително представяне на сайта на организаторите.

*Natural Horsemanship е философия и практика за работа с коне, по начин, съобразен с техните инстинкти, поведение, стадно чувство и лични качества, постигнато без насилие. Основната цел на тази система е изграждане на доверие и синхрон между човек и кон.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име